Fabrika duhana Mostar – nekadašnji gigant koji postaje samo sjećanje

Vijesti 06. apr 201918:17 > 18:23
N1

Nekadašnji giganti u BiH, uglavnom postaju samo sjećanja ili su nekome prodati. Tako je Fabrika duhana Mostar koja je zapošljavala stotine radnika, javnim nadmetanjem prodana TPV-u iz Zenice za svega 3.5 miliona KM.

Proces prodaje započeo je prije pet i po godina, a vrijednost kompleksa tada je procijenjena na 21 milion maraka. Niskom cijenom prodaje nisu zadovoljni nekadašnji radnici.

Fabrika duhana je u dugovima, oko 20 miliona KM, Poreskoj upravi duguju nešto više od 5 miliona maraka.

Oronuli zidovi, polupani prozori, razbacan građevinski otpad, današnja je slika FDM. Zgrada je proteklih godina postala plijen sakupljača sekundarnih sirovina. Almir Zalihić, bivši radnik ovog preduzeća, evocira uspomene na nekadašnjeg giganta, uz koji su vezane generacije Mostaraca.

“Vrlo teško je i bolno kad vidite u kakvom je stanju Fabrika duhana, svakog normalnog čovjeka zaboli i duša i srce šta se uradilo od ovakvog giganta.”

Proizvodnja u fabrici koja je proizvodila i u najtežim ratnim vremenima okončana je 2007. godine, a kasnije su uslijedile borbe radnika za svoja prava, ali i opstanak preduzeća u kojem su proveli svoj radni vijek.

Godinama su dolazili u preduzeće, stražarili, probali su ga zaštiti od potpunog uništavanja, ali bez uspjeha. Prodata je sva oprema , kako bi se namirila potraživanja iz sporova koji su protiv FDM vođeni na sudovima. To je ugasilo i posljednju nadu da će fabrika nekad zaživjeti. No od svojih potraživanja nisu odustajali, iako su, kažu, svi zaboravili koliko im se duguje.

“To su sve radnici stariji od 50 godina, nemaju šta čekati više, više ih je pomrlo nego što čeka te pare što bi kao trebali dobiti, ali je mizerna prodaja od 3,5 miliona, kad znamo da je jedna pumpa preko puta nas jedan dulum zemlje prodala za milion KM, a Fabrika duhana ima 20 duluma zemlje koja je data za 3,5 miliona”, poručio je Goran Spahić, predsjednik nekadašnjeg Sindikata FDM.

Sudska je odluka bila da kompleks FDM-a bude prodat po cijeni od 3,5 miliona KM . Međutim, sama potraživanja Porezne uprave su veća, blizu 10 miliona. Potraživanja ostalih povjerilaca su oko devet miliona KM.

Amela Begović Kuko, pomoćnica direktora Kantonalnog poreznog ureda je kazala: “Čuli ste kolika su naša dugovanja i za koliko je prodata. Logika stvari je da se od tog iznosa neće moći namiriti ni dugovanja prema Poreznoj upravi, a tu su još drugi povjerioci, kao što su bivši zaposlenici, dobavljači i drugi.”

Većinski vlasnik fabrike je Vlada FBiH, od koje je delagat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević zatražio da se odredi o prihvatljivosti prodaje Fabrike duhana Mostar, u smislu cijene.

“Mene je zaprepastila činjenica da nešto što je procijenjeno 21 milion KM bude prodato za mizernih 3,5 miliona i nije bilo u stanju da se obezbjedi dovoljan izvor finansiranja koji će osigurati u toj prodaji da se namire radnici. To je bio razlog zašto sam pokrenuo incijativu prema Vladi da se odredi o prihvatljivosti cijene, jer svi mi koji živimo u Mostaru znamo koliko taj prostor vrijedi u smislu nekretnina i generalno područja vezano uz stambeno-poslovnu investiciju.”

Iz Vlade Federacije su za N1 kazali kako se Vlada kao izvršni organ nije mogla umiješati u sudski postupak, kojim će kako tvrde biti izmireni radnici po tužbama koje su uputili prema Fabrici duhana – najstarijem preduzeću u BiH, čijim propadanjem je nestala i stoljetna tradicija duhanske proizvodnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad