Poruka DF-a dojučerašnjim partnerima u Bh. bloku

Vijesti 06. apr 201918:38 > 19:20
N1

Nakon niza kritika upućenih na račun Demokratske fronte koja je jučer sa SDA i zvanično potpisala Sporazum o saradnji i koja bi uz HDZ i SNSD u narednom mandatu trebala biti dio vlasti, danas iz DF-a oštro odgovaraju.

Svjesni su, kažu da su donijeli nepopularnu odluku o ulasku u vlast, ali poručuju da su oni za razliku od SDP-a, odnosno ostatka Bh. bloka, između partije i države, odabrali državu.

Dok Republika Srpska pravi rezervni sastav policije, a Dragan Čović oživljava Herceg-Bosnu, SDP se bavi DF-om i bježi u opoziciju. Poruka je iz Demokratske fronte. Navode i sljedeće:

“I dalje stojimo na stanovištu da je Bh. blok sjajna ideja koju naši drugovi nisu prepoznali i iskoristili na pravi način, s obzirom da ta ideja zastupa barem 300 hiljada građana koji su nam dali glas da uđemo u vlast i zastupamo njihove interese, a ne da četiri godine provedemo u hladovini opozicije. U Bh. blok nas niste uveli, pa nas iz njega ne možete ni izvesti, Bh. blok nije birokratska tvorevina, već ideološka za koju se borimo bez obzira na stavove naših drugova.”

Čelni ljudi SDP-a i Naše stranke kažu da je odluka DF-a, koja je posve suprotna od stavova Bh. bloka – bila očekivana. Ipak SDP Tuzlanskon kantona ima fleksibilnije stavove. Smatraju da je upravo SDP trebao da bude umjesto DF-a taj odlučujući faktor za formiranje vlasti.

“Ja sam u dvije godine tri puta brutalno porazio sa mojim prijateljima u Lukavcu SDA i meni će neko sada kazati da sam ja za SDA, mi nikada nismo u toj bici protiv SDA pravili neprijatelje od svakoga, u konačnici politički protivnik vam nije neprijetelj, sa političkim protivnikom mi moramo svakim razgovarati o evropskim integracijama, o NATO putu, o Izbornom zakonu”, poručio je Edin Delić, načelnik Lukavca.

Za sada, saradnja Bh. bloka u punom sastavu i dalje ostaje u Kantonu Sarajevo. Tok pregovora između DF-a i SDA će pokazati da li će se od DF-a i na ovom nivou tražiti partnerstvo s Strankom demokratske akcije, umjesto BH blokom.

“Kada smo razgovarali o izvršnoj vlasti u Kantonu Sarajevo jedan od osnovnih principa tih razgovora je bilo da se vlast u KS ne veže s nekom drugom vlasti bilo u drugim kantonima, u Federaciji. Tako da taj princip je ispoštovan, DF bar u ovom trenutku garantuje da je stabilna vlast u KS i mi ne želimo da vjerujemo u suprotno”, poručio je Nihad Uk iz Naše stranke.

SDA, HDZ, SNSD i na koncu DF – u Predstavničkom domu BiH, bar matematički trebali bi imati stabilniju većinu. SDA, HDZ i DF u Predstavničkom domu Federacije možda će trebati dodatnog partnera, no lider SDA Izetbegović o tome sada ne govori. Za DF kaže da nemaju nikakve posebne zahtjeve kada je riječ o resorima, i poručuje:

“Mislim da su napravili jedan odgovoran, hrabar potez za razliku od ostalih iz BH bloka koji su ziheraški pobjegli od odgovornosti, DF je ušao i DF će se boriti za ono što su njegovi principi, što je njegova ideologija, što je njegova politika, i što je po meni interes ove zemlje.”

A DF u današnjem saopštenju, između ostalog navodi, uprkos brojnim izjavama pojedinih političkih aktera koji su na granici govora mržnje – niko nije imao primjedbe na principe Sporazuma koji su potpisali s SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad