Manastir Žitomislić dobio muzej s jednom od najvećih zbirki ikona u BiH

Vijesti 07. apr 201914:35 > 14:39
Anadolija

Muzej s bogatom zbirkom ikona i umjetnina koja je među tri najveće u BiH danas je svečano otvoren u kompleksu manastira Žitomislić kod Mostara, čime je, nakon 27 godina, vraćena bogata riznica u ovu svetinju, koja danas slavi praznik Blagovijesti, kada je i manastirska slava.

Da se radi o veoma značajnom događaju, svojim dolaskom su posvjedočili brojni gosti i visoki uzvanici iz vjerskog, kulturnog i javnog života, među kojima su bili mostarski muftija Salem ef. Dedović i fra Iko Skoko, ispred Hercegovačke franjevačke provincije.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović kaže da je današnja svečanost od višestrukog značaja jer se danas slavi praznik Blagovijesti, koji je manastirska slava te je svečanu liturgiju služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije prije otvaranja muzeja, u kojem je izložena vrijedna manastirska riznica, koju su 1992. godine spasile monahinje tog manastira.

“Manastir je uvijek imao zbirku umjetnina, to su ikone, rukopisne knjige, srebrene stvari”, ističe iguman Danilo, navodeći kako je najveća sreća u čitavoj priči da se imalo snage iznijeti i spasiti neprocjenjivo blago.

“To je bilo preneseno u Srbiju i rađena je restauracija tih ikona tako da su ove neprocjenjive stvari ostale sačuvane. Čekali smo puno da se stvore adekvatni uslovi i sve što je potrebno za muzej i evo uspjeli smo, zahvaljujući Sekretarijatu za vjere Republike Srpske i naše županije i našeg grada”, kaže iguman Danilo.

Od eksponata su, kako naglašava, najvrjedniji ikona Bogorodice i knjiga iz 14. vijeka, te ističe da je zbirka ikona jedna u od najvrjednijih u Bosni i Hercegovini.

“Ovako značajnih zbirki ikona nema puno u BiH. Jedna je u Sarajevu, jedan u Tuzli i ova u Mostaru“, s ponosom ističe iguman Danilo.

Muzej je otvorio direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, budući da je ta institucija Republike Srpske u najvećoj mjeri financirala izgradnju ovog objekta, a pomoglo je i federalno Ministarstvo kulture.

“Vlada Republike srpske usvojila program obilježavanja 800 godina samostalnosti srpskog pravoslavlja, a unutar tog programa najznačajnije je ono što će se dešavati u zaštiti kulturne baštine Srpske pravoslavne crkve. Odnosi se na zaštitu i promociju ikonopisnih nasljeđa, starih rukopisnih i staro štampanih knjiga i sve što je ostalo vrijedno da se prezetuje”, kazao je Davidović.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

On naglašava da je u Žitomisliću prvi muzej Srpske pravoslavne crkve koji se otvara u sklopu tog projekta i da je izuzetno značajan za čitavu Bosnu i Hercegovinu.

U postavci koju je radio profesor doktor Ljiljana Ševo, nalazi se pedesetak ikona iz perioda od 16. do 18. stoljeća; djela srpskih, italo-kritskih i ruskih autora.

Među srpskim ikonama najznačajnije su “Žitomislićke dveri”, koje se pripisuju ikonopiscu, majstoru Radulu i one na ikonostasu, djelo Georgija Mitrofanovića. Jedna od važnih je i ikona Bogorodice iz italo-kritske grupe, koju je slikao Andrej Ricos i jedna je od četiri takve u svijetu.

Ikone su restaurirane i vraćene u Eparhiju.

Osim ikona, manastir posjeduje i šest jako vrijednih knjiga, od kojih su pet rukopisi, a najstarija datira iz 14. stoljeća.

U muzeju je postavljena i zbirka srebrenih predmeta za crkvenu upotrebu, uglavnom iz 17. stoljeća.

Bez sumnje, otvaranje ovog muzeja privući će veliki broj turista jer Manastir iz godine u godinu posjećuje sve veći broj pravoslavnih hodočasnika, ali i stranih turista.

Inače, znatan dio manastirske riznice, naročito biblioteke i arhiva izgorio je u Drugom svjetskom ratu, kada je pobijeno i cijelo bratstvo, a ostalo je ono što je bilo u crkvi, jer ona nije paljena i pljačkana. U posljednjem ratu te stvari su spašene, a Manastir je opljačkan, zapaljen, pa porušen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad