Tokom aprila izručenje dva borca ISIL-a u BiH, šta će biti sa ženama i djecom

Vijesti 07. apr 201915:35 > 15:50
N1

Kraj aprila novi je 'rok' do kojeg će Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše i Armin Čurt iz Sarajeva, borci takozvane Islamske države, iz zatvorskog dijela kampa Roj na sjeveroistoku Sirije, biti izručeni, uhapšeni, te potom procesuirani u Bosni i Hercegovini. Prvobitno je najavljeno da će na sarajevski aerodrom stići do kraja marta.

“Otvorili su se neki tehnički problemi vezani zato, ali koliko sada mogu da kažem to je u finalizaciji, u završnoj fazi. U ovom momentu, ono što mogu da kažem je da će te osobe biti izručene BiH najvjerovatnije do kraja mjeseca”, poručio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Prema određenim dostupnim informacijama, u kampu Roj nalaze se i bh. državljani Edin Muftić, Nedim Mujčinović, Aldin Blagojević, te Elmedin Sinanović, za koje bi tek trebao početi proces provjera, te moguće izručenje. I tu nije kraj. Dug je spisak boraca tzv. Islamske države ili Al Nusra Fronta koji su se predali kurdskim snagama. Među njima i Amir Selimović i Alija Keserović. Objavljene su i AFP-ove fotografije Edvina Babića. U zarobljeništvu su prema trenutnim informacijama i Salem Hasić i Senad Kasupović, te bh. državljanin, Enes Borovac.

“Kurdi nemaju državu, ne radi se o nekoj državnoj strukturi s kojom možete pregovarati o deportaciji ili izručenju vaših državljana. SAD su svojevremeno nudile posredništvo svim zemljama, članicama koalicije u izručenju i deportaciji njihovih građana iz Sirije i Iraka u matične zemlje. Međutim, Amerikanci se povlače iz tog dijela Sirije i pitanje je da li su potencijali tehnički kapaciteti, logistički koji su bili na raspolaganju prije dva ili tri mjeseca još uvijek tamo”, kazao je Vlado Azinović, stručnjak za pitanja terorizma ranije za N1.

Godinu i po u kampu Roj nalazi se i sestra Aleme Dolamić. Ona je udovica borca ISIL-a Nermina Jahića. Alemina sestra, uz još dvije bh. državljanke i njihovo devetoro djece uputile su nadležnima u BiH apel za povratak. Krajem februara u državnom ministarstvu spoljnih poslova održan je posljednji sastanak sa članovima njihovih porodica, a radi se na kompletiranju ličnih podataka. Nadali su se da će njihove sestre i kćerke uskoro stići u BiH iz loših uslova u kampu, zaraza, bolesti, neizvjesnosti.

“Ja želim da se svako vrati svojoj kući – bez obzira da li će u zatvor ili ne. Nije mi jasno – ta dva bivša borca ISIL-a su u kampu godinu ipo isto kao i moja sestra. I njih tri su identifikovane, registroavne uzeti su im otisci prstiju – paralelno kao i njih trojica i nije mi jasno da se može organizovazti deportacija za njih trojicu, a da ne može i za njih tri i devetoro djece”, kazala je Alema Dolamić.

U kampu Roj se, prema nepotpunim podacima, nalazi 31 bh. državljanin. U drugom, kampu Hol, nema ni okvirnog broja, ali se zna da pristižu bh. državljani. Samo u tri mjeseca – broj onih koji dolaze jer nemaju gdje – porastao je sa 10 na 76 hiljada, podaci su ovo Međunarodnog komiteta crvenog krsta.

“Kada uđete u kamp imate skoro apokaliptičnu viziju. Vidite mnogo djece koja plaču i vrište, ljude sa otvorenim ranama, ljude koji umiru. Nivo bijede je nevjerovatan. Emocije vas preplave kada samo prođete kroz kamp, s ljudima na zemlji – totalno su šokirani, izgubljeni“, kazao je Fabrizio Carboni, regionalni menadžer ICRC-a za Bliski i Srednji Istok.

Niko od nadležnih javno ne saopštava – da li će, ko, kada i na koji način garantovati povratak bh. državljanki sa djecom iz kampova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad