Sarajevo prvi grad u BiH sa 4G mrežom, uskoro u Mostaru i ostalim gradovima

Vijesti 08. apr 201912:11 > 12:17
N1

Regulatorna agencija za komunikacije je na svečanoj ceremoniji dodijelila dozvola za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje elektronskih komunikacijskih usluga putem mobilnih pristupnih Sistema, odnosno 4G mrežu.

Dozvole jee svečano uručio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“U narednoj godini preko 60 posto naseljene teritorije će se pokriti 4G mrežom, dok će u narednih pet godina telekom operateri osigurati pokrivenost 90 posto teritorije”, kazao je Zvizdić.

Kako je naveo, građani će imati najmanje sedam ili osam puta veću brzinu prijema i slanja svih sadržaja.

“Prvi grad koji će moći koristiti 4G plus mrežu bit će Sarajevo, nakon toga Mostar i ostali gradovi”, naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Poručio je da su u proteklom periodu vrlo naporno radili u interesu građana BiH.

“Danas finaliziramo jedan bitan korak za sve garađane BiH i na taj način postajemo dio informatičke revolucije četvrte generacije u našem regionu i EU. Istina je da su neki procesi u BiH išli nekada i sporije, ne zato što nismo imali volju, želju, namjeru, već što smo vrlo često nailazili na potpuno paradoksalne administrativne prepreke, blokade i opstrukcije”, poručio je Zvizdić.

On se zahvalio Regulatornoj agenciji za komunikacije, telekom operaterima i Ministarstvu komunikacija BiH.

Dozvole su dodjeljene na period od 15 godina, a nosioci dozvola su obavezni da u roku od mjesec dana od dana izdavanja Dozvole započnu komercijalno pružanje usluge putem LTE mreže i da o tome obavijeste Agenciju.

“Korist od uvođenja mobilne mreže 4. generacije (4G) je višestruka. Osim direktne koristi za državni budžet, biće omogućena znatna ulaganja u mrežnu infrastrukturu mobilnih operatera, te uvođenje novih usluga, a u najboljem interesu krajnjih korisnika. Dodjeljene frekvencije za 4G omogućiće pokrivanje ruralnih područja sa manjom gustoćom stanovnika, a operatori će moći efikasnije planirati razvoj mreža. Pored toga, 4G mreža će omogućiti korisnicima brzine pristupa internetu do 100 Mbit/s, čime će se smanjiti digitalni jaz između urbanih i ruralnih sredina, dok bi se povećana brzina širokopojasnog (eng. broadband) pristupa internetu pozitivno odrazila na ekonomiju u cjelini, a naročito u slabije razvijenim područjima”, saopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Mobilne mreže 4. generacije predstavljaju prve telekomunikacijske sisteme koji u fokusu ne drže samo servise usmjerene na ljudsku komunikaciju (govorne komunikacije i pristup internetu) već osiguravaju preduslove za početak mašinski baziranih komunikacija, odnosno podršku za masovne i kritične senzorske mreže i komunikaciju mašina, usvojenog skraćenog naziva M2M.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad