Bajić: Aktivan teror nad nedužnim autističnim dječakom

Vijesti 08. apr 201916:44 > 17:15
N1

Bojan Bajić iz Foruma za etiku i usklađenost bio je gost Dana uživo s kojim smo razgovarali o Slavku Mrševiću, autističnom dječaku koji i dalje ne može prisustvovati nastavi u školi.

Naime, uprkos odluci Školskog odbora srednjoškolskog centra Rudo, Slavko Mršević, autistični dječak, i dalje ne može prisustvovati nastavi u školi čemu se protivi Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Roditelji i prijatelji dječaka ne odustaju, kao ni Bojan Bajić.

“Školski odbor je donio odluku 1. aprila, a nakon što je Sud u Višegradu 25. marta donio prvostepenu presudu da su škola i Ministarstvo prosvjete i kulture RS proglašeni krivim za diskriminaciju, onda je Školski odbor na tom talasu donio odluku da dok se čekaju sudske presude, a s obzirom da Slavkov razred završava 15. maja četvrti razred, da žele da dijete sjedi sa svojim kolegama u razredu kako bi osjetio na simboličkoj ravni tu gestu integracije sa svojim starim društvom i kako bi otišao na matursko veče. Slavko ne mora biti ocjenjivan, a naknadno bi se vidjelo kako se može sustići gradivo, ispiti”, ispričao nam je Bajić.

Roditelji su osigurali asistenta i mi tvrdimo da je odluka Školskog odbora zakonita, a da je ova odluka Ministarstva nezakonita, koju ćemo oboriti, ali nam je sad kasno jer ima mjesec do kraja nastave. Smatramo da oni provode aktivan teror nad nedužnim autističnim dječakom“, dodao je.

Istakao je i kako je Slavko morao imati individualni pristup pri učenju, ali da je donesen novi Zakon o srednjem obrazovanju u kojem su, kako je naglasio, napravili diskiriminatorske odredbe. “Oni tom odredbom u zakonu zabranjuju da djeca s poteškoćama u razvoju imaju individualni pristup, a ubacili se da sva ta prava imaju nadarena djeca”, rekao je.

Bajić je rekao kako je i Slavkovim roditeljima jako teško i da se bore.

Teško je, a čak vam  i sistem stavi stigmu da ste vi krivi, citiraju Slavkove dijagnoze, što je zabranjeno po zakonu. Ganulo nas je najviše što smo mislili da će Slavka obradovati odluka, a on je rekao: ‘Hvala Bogu da nisam ja kriv i moji roditelji’. On se osjećao da je on kriv i da nije pogodan za školu, što znači da plasiranje neistina je veći problem za Slavka“, kazao je.

U Danu uživo je naveo i kako su se obraćali ombudsmanima, ali da niko ne provodi njihove odluke.

Međunarodne organizacije uglavnom misle o svojim projektima, a čak sam zaključio i da su u konfliktu interesa. Oni imaju razne projekte sa Vladom Republike Srpske gdje ih finansira EU i sada oni neće da se svađaju s Ministarstvom, a ako advokata imate, oni su spori“, istakao je.

O tome kako riješiti problem je kazao: “Mi sada pokrećemo postupak da osporimo rješenje Ministarstva. Mi bismo školu na neki način i zaposjeli jer je to naša škola, ali ne možemo zbog Slavka. Mi bismo da je u drugačijem zdravstvenom statusu otišli i sjedili u učionici, ali kako bi on to podnio. Očekujemo da Okružni sud u Banjaluci ospori presudu da bi nam ostalo 15 dana da Slavko ide u školu. Takođe ćemo probati i sa Ustavnim sudom BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad