I dalje nema parlamentarne većine u Tuzlanskom kantonu

Vijesti 08. apr 201917:39 > 20:08
N1

Ni nakon pola godine od opštih izbora, Tuzlanski kanton nema formiranu vladu niti izabrano rukovodstvo skupštine. Konstituirajuće ali i redovne sjednice Skupštine vodi stari predsjednik Senad Alić iz PDA. Dok ostali poslanici smatraju da se time krši zakon, Alić ne vidi ništa tu sporno. Na skupštini nije prošla inicijativa za smjenu Vlade TK na čelu sa Jakubom Suljkanovićem.

Inicijativa za smjenu vlade Jakuba Suljkanovića podržalo je 14 poslanika SDA, DF-a i SBIH, protiv je bilo sedam poslanika PDA, a suzdržano je bilo 14 poslanika SDP-a, SBB-a i Naše stranke. Stav SDP izazvao je negodovanje kod inicijatora smjene.

“Klub poslanika SDP-a nije ispoštovao svoju odluku stranačkog organa, Kantonalno predsjedništvo koje je donijelo odluku da se na ovoj sjednici danas pokrene inicijativa za smjenu Vlade TK. Očito da se preko Skupštine TK i procesa formiranja vlasti, prelamaju neki sukobi unutar SDP-a”, kazao je Bego Gutić, SDA.

“SDP kao izborni pobjednici u ovom kantonu, trebaju prestati dezavuisati javnost i ako žele da rade ovo kako su danas uradili da glasaju sa PDA i naprave jasnu skupštinsku većinu. Ja mislim da su toliko dužni građanima”, istakao je Mahir Mešalić, DF.

Poslanici SDP kazali su da su bili suzdržani i kada je PDA smjenjivao Vladu SDA prije godinu dana te se ne žele miješati u te sukobe.

“Danas smo imali identičnu situaciju ali su zamijenjene uloge. SDA pokušava smijeniti PDA. Identično tadašnjoj odluci, i danas smo bili suzdržani. Razlika je u tome što trebamo pristupiti procesu pravljenja nove parlamentarne većine”, kazao je Dževad Hadžić, SDP.

A te većina i biranje rukovodstva skupštine, traje. Ni danas nije bilo pomaka jer nije izabran predstavnik kluba bošnjaka za potpredsjednika skupštine.

“Moj glas je jedan u klubu Bošnjaka i dva u skupštini TK. Prema tome, ja sam korektan i neću nikoga optuživati, ovo je nerad svih nas i to je doprinijelo da se ovo ovako oteže”, kazao je Selim Bešlagić, Naša stranka.

Da politička situacija u ovom kantonu ide u dubiozu, pokazuje činjenica da novi saziv skupštine vodi stari predsjednik, član PDA koji može voditi samo konstituirajuće, ne i redovne sjednice.

“Pa, nisam ja pisao Ustav. Ustav je propisao kako treba to raditi. Mene što se tiče, ja sam nudio da bude neko stariji. (N1 Dobro konstituirajuće, ali Vi vodite i redovne?) Pa, dobro, to ćemo kad bude neka emisija odgovarat ćemo”, kazao je Senad Alić, predsjednik Skupštine TK.

Brojni sastanci, pauze, prepiranja, brojne replike, mjenjanje stavova i mišljenja, međusobna optuživanja, obračuni preko medija, tako izgleda politička scena Tuzle posljednjih šest mjeseci, i uz to su dobro plaćeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad