Brojne reakcije na Dodikovo novo crtanje granica

Vijesti 08. apr 201917:48 > 19:39
Western Balkans borders
N1

Nakon što Milorad Dodik kao predsjednik Republike Srpske prije godinu i po dana crtao nove granice Balkana, ovaj put je u intervjuu za srbijanski Espreso prijašnjim nacrtanim granicama dodao i dio Crne Gore. Politički zvaničnici u BiH poručuju da Dodikova želje i realnost dvije različite stvari, te da će granice BiH ostati onakve kakve su i danas, a put ka NATO savezu će ih dodatno osnažiti.

Milorad Dodik ponovo je govorio o prekrajanjima granica BiH. Ovaj put u svojstvu predsjedavajućeg predsjedništva BiH. Prijašnjim nacrtanim granicama iz novembra 2017. godine, kao predsjednik Republike Srpske Dodik dodao je dio još jednog našeg susjeda.

“Biće ovdje još malo dio ove Crne Gore. To neće vjerovatno biti uvijek. To je prirodna stvar. Ta vrste neke integracije tih prostora mora postojati. Ja se nikada recimo ne bi odrekao RS-a”, kazao je Dodik.

Ako neko razmišlja o granicama najopasniji je neprijatelj i protivnik svih građana Zapadnog Balkana komentarisao je potez Dodika, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Možda je gospodin Dodik crtao granice gdje će biti ova 4G mreža. Pretpostavljam da je to, jer granica na Drini je granica između BiH i Srbije ona je tu stoljećima i ostaće do Sudnjeg dana”, kazao je Zvizdić.

Pisac i kolumnist Andrej Nikolaidis, smatra nove Dodikove granice prvorazrednim skandalom. Ističe da je od ranije Dodik naoružao RS dugim cijevima i umnožio broj policajaca koji su kako navodi Nikolaidis i potencijalni vojnici. Objašnjava da Dodika niko ne shvata ozbiljno, a stvari su jasne kao i devedesetih godina.

“Ukoliko je naumio silom, oduzeti dio Crne Gore, moraće se suočiti sa Sjeveroatlanskim savezom koji je dužan da brani teritorijalni integritet svake članice pa tako i Crne Gore. Pa bi moja poruka Dodiku bila da se ne začudi ako bi opet bilo bombardovanje. Kao što je bilo ovo koje su baš ovih dana oplakivali”, istakao je Nikolaidis.

Bosna i Hercegovina je u svojoj historiji imala crtanje i brisanje granica na salvetama i zidovima, a hiljade godina postojanja pokazuje da do prekrajanja BiH ne može doći, poručuje Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke. Kojović potencira ključnu stvar, koja će zaštiti granice naše države.

“Članstvo BiH u NATO-u je ključna stvar koju moramo riješiti na putu ka EU. Upravo zbog ovakvih ljudi, koji ne mogu da se oslobode tog hobija da prekrajaju granice BiH, nama je potrebno članstvo u organizaciji koja će garantovati naše granice”, smatra Predrag Kojović, predsjednik Naše Stranke.

Naši sagovornici smatraju da svaka izjava koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH stvara lošu atmosferu u cijelom regionu. Najnovija Dodikova izjava prošla je bez reakcija službene Podgorice, a u kabinetu predsjednika Mila Đukanovića rekli su za N1 da izjave Milorada Dodike nisu vrijedne komentara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad