Konaković za N1: SDA je sve nervoznija kako se priča zahuktava

Vijesti 08. apr 201918:04 > 18:04
N1

"SDA je sve nervoznija kako se ova priča zahuktava i za očekivati su sve češće ovakve konferencije, na stolu su Zakoni o javnim nabavkama, o porijeklu imovine i sve ono što njih iritira. Ne čudi me da su ovako reagovali, dokoni su, nemaju šta da rade", kazao je za N1 danas Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS.

Izjave iz SDA i najave da će tražiti vašu smjenu?

Dosadili su, i nama i javnosti. Ovo je peta-šest najava, Google je pun njihovih najava. SDA je sve nervoznija kako se ova priča zahuktava i za očekivati su sve češće ovakve konferencije, na stolu su Zakoni o javnim nabavkama, o porijeklu imovine i sve ono što njih iritira. Ne čudi me da su ovako reagovali, dokoni su, nemaju šta da rade. Potrbuše se, kao što bi rekao Mektić i smišljaju“, kazao je Konaković i istakao:

“Oni su i krenuli u uspostavu vlasti u KS, i sa nekim pojedincima, nekoliko zastupnika je imalo direktna lobiranja i ponude. Te su ponude vjerovatno veće danas nego ikad”.

Zašto ste “trn u oku” SDA?

Zato što oni kažu da kao ja nemam isti odnos prema njima, a oni svaku sjednicu pokušavaju naći razlog da se te sjednice ne dešavaju ili usporavaju. Ja kao predsjedavajući moram reagovati prema njima koji nekada budu nekulturni. Zakon o porijeklu imovine je 17. na sjednici, oni ga banaliziraju. To je zakon prema kojem ćemo i ja i sve kolege u politici u KS morati dokazati svaku marku porijekla svoje imovine. Svi načelnici, svi će morati prezentirati svaku marku koju su zaradili ljudima. Uveli smo supervizore zapošljavanja, tu je SDA kao riba na suhom, tu se ne snalaze, a ja sam onako najgrlatiji pa im možda budem oči“, kazao je Konaković za N1.

Poručio je da je posebno interesantno da su “Efendić i Sarajlić zajedno poslali poruku”.

Interesenatno je da su Efendić i Sarajlić danas poslali zajedno poruku. Vidim da ih je nevolja zbližila, a to je zaštita od novog šefa opštinskog Novog grada. Ne znam čuju li se s Izetbegovićem, on nam je dao više vremena nego oni. Sedma redovna sjednica se dešava, u novembru je konstituisan saziv skupštine. Vlada radi punom parom. Ovo je skupština koja se odrekla primanja, donosimo niz akata koji etički i moralno uređuju ovu scenu, a SDA to ne odgovara“.

“Tek ćete u drugom tromjesečju i pri kraju građevinske sezone ćete vidjeti radove i rekonstrukcije na vodovodnoj mreži. SDA je upravu, mi žurimo da smjenimo kadrove koji su godinama koristili javne resurse kao svoje. Tek će to preuzimanje javnih preduzeća otvoriti pravu sliku o tome šta se radilo godinama”, kazao je Konaković.

DF i SDA u koaliciji?

Gledam na to dva načina. DF je vrlo jedna korektna partija, marljivi su i pošteni i nama je to najvažnije. Sve dok budu poštivali naš dokument u KS; nama je nebitno s kim će koalirati na FBiH. Kao predsjednik Naroda i pravde gledam to malo šire. Vidjeće, biće sve to jasno. Začuđeni smo i malo iznenađeni odlukom DF-a, posebno nakon što smo vidjeli stavove i izjave Željka Komšića. Sa DF-om imamo 2/3 većinu u KS“, kazao je.

Ono što je profesorica Izetbegović uradila u zdravstvu je jako štetno, možda joj je namjera bila dobra. Demontirala je ono što je najvrijednije u KS, to je ljudski kapital, potencijal. Na kliničkom centru ne radi prevelik broj kvalitetnih ljudi, a slijedom događaja ne mogu predavati na fakultetu. Jednom smo sjedili i razgovarali, ja sam nju oslovljavao imenom, ona mene sa “prethodni govornik” i to je to“, poručio je Konaković.

Povorka ponosa?

Nisam ni za kakvu diskriminaciju, niko ne može nikome osporiti pravo. Za razliku od uplašenih bošnjačkih političara koji ne smiju jasno da artikulišu stavove, ja smijem. Dakle, ako je parada ponosa način da mi testiramo toleranciju bh. društva, onda molim međunarodne faktore da nas više ne testiraju. Ovo je narod koji ima toleranciju prema onima koji su nam vezali za ruke, nisu nam dali da se branimo od agresije, imali smo embargo na oružje. Ovaj narod se budi u povratničkim mjestima sa onima koji su pucali na njih. Ne postoji narod koji je tolerantan kao što je bošnjački u BiH. Neka nas ne testiraju da li smo tolerantni. Nikada ne bih digao ruku za nešto što.. Parada je jedna dimenzija, ako donosi ono što Čampara pokrenuo, ja sam protiv toga. Vrlo ću jasno i glasno biti na drugoj strani koja promoviše porodicu i druge vrijednosti. Ne diskriminiram niti bih branio ikome, ali javnost i zajednica ima pravo da se odredi prema tome“, kazao je.

Nećete me vidjeti u povorci ponosa, vidjećete me u drugom redu kako govorim o drugim vrijednostima. U vjeri u kojoj ja živim to je grijeh, ne bih učestvovao u onome što je grijeh“, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad