BiH neće imati predstavnike u Savjetu Evrope: SNSD i SDA prebacuju odgovornost

N1

Nema dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH. Nema sjednica Parlamenta BiH, a samim tim ni odluke ko će BiH u naredne četiri godine predstavljati u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Iz SNSD-a poručuju da neće biti konstituisano niti jedno tijelo ili delegacija dok se ne formira Savjet ministara.

“Postoji zastoj u konstituisanju zajedničkog nivoa vlasti i ono što je vidljivo da to konstituisanje osporava SDA na način da to uslovljava uslovima koji nisu potrebni za konstituisanje vlasti”, kazao je Staša Košarac, poslanik SNSD u PS BiH.

Rok za imenovanje delegacije je šest mjeseci od izbora. Istekao je šestog aprila. BiH je tada propustila šansu da akredituje svoje predstavnike za 2019. godinu. Inače mjesta za predstavnike BiH upražnjena su od januara.

Parlamentarna skupština BiH u Parlament Savjeta Evrope bira deset članova, od čega pet stalnih, no taj proces nije bilo moguće izvršiti, jer oba doma doma Parlamenta BiH ne zasjedaju.

“Mi smo to mogli uraditi telefonskom sjednicom, pokušali smo, na žalost neki nisu bili za to. Tako da će se vjerovatno desiti da BiH nema predstavnike u Vijeću Evrope”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Zbog svega nisu izabrani ni bh. predstavnici u drugim delegacijama, poput NATO-a i OSCE-a. Političke odnose na nivou BiH u obzir su uzeli i izvjestioci Savjeta Evrope za BiH Tiny Kox i Serhiy Sobolev.

Odsustvo parlamentarne delegacije BiH u Skupštini je veoma loš znak, koji govori o sposobnosti vaše zemlje da ispuni obaveze u oblasti demokratije, vladavine zakona i ljudskih prava.

Na posljednjem zasjedanju Skupštine Savjeta Evrope poslanici iz BiH učestvovali su u septembru. Delegaciju je predvodio Senad Šepić, a članovi starog saziva su pored Šepića bili Milica Marković, Borjana Krišto, Mladen Bosić, te Damir Arnaut.

“Šest mjeseci poslije izbora da pokažete da nemate kapacitet da pet ljudi samo formalno predložite da vam budu predstavnici u Parlamentarnoj skupštini mislim da to nikome ne možete objasniti, i to niko neće uzeti kao neku vrstu argumentacije”, naveo je Senad Šepić, bivši šef delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Argumente za nesazivanje sjednica u Parlamentu BiH ne prihvataju ni u SDP-u, Našoj stranci, SBB-u i A SDA-u, koji su danas zatražili hitnu sjednicu. Osim imenovanja delegacije BiH za PS Savjeta Evrope, traže da se raspravlja i o nadolazećoj migrantskoj krizi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad