BiH se oglušila na upozorenja iz Vijeća Evrope

Vijesti 09. apr 201912:28 > 12:37
N1

Bosna i Hercegovina će do kraja ove godine biti suspendirana iz rada Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) zbog toga što u roku šest mjeseci od održanih općih izbora nije imenovala nove predstavnike u tome tijelu, rekao je u ponedjeljak predstavnik Vijeća Evrope u BiH.

“Da, upozoravao sam Bosnu i Hercegovinu nekoliko puta i odgovor nismo dobili. To je mnogo loše za BiH, jer to znači da vaš parlament ne može učestvovati u aktuelnim diskusijama o budućnosti Vijeća Evrope i ulozi Parlamentarne skupštine. Ove sedmice imamo hitnu raspravu o tome. Također, ne može učestvovati u raspravi o budžetu Vijeća Evrope, što je vrlo važno. I ne može učestvovati u izboru generalnog sekretara u junu. I to je, prema mom mišljenju, situacija u kojoj najviše gubi Bosna I Hercegovina”, kazao je za N1 izvještač Vijeća Evrope za BiH Tiny Kox.

Izrazio je žaljenje kao ko-izvještač što Parlament Bosne i Hercegovine nije na vrijeme uspio da predstavi novu delegaciju Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, što je statutarna obaveza: država članica mora da bude predstavljena u oba organa, u Komitet ministara i Skupštini.

“Ponovo pozivam da Parlament BiH ispuni svoju obavezu i predstavi što prije novu delegaciju sa kojom ću više nego rado sarađivati. Aktivna participacija BiH u radu organizacije i u Skupštini je važna i za BiH i za ostale zemlje članice, jer je Skupština glavna platforma Evrope u međuparlamentarnom dijalogu i polički motor Vijeća Evrope. Biti odsutan tu nije u interesu Parlamenta BiH. Zbog tog odsustva, Parlament BiH neće biti u mogućnosti da participira u debati o glavnim izazovima Skupštine u budućnosti (hitna debata će biti u srijedu popodne), ne može dati svoj doprinos diskusijama u Skupštini o budžetu Vijeća Evrope i ne može glasati za novog Generalnog sekretara Vijeća Evrope u junu”, naveo je Kox.

Zaštita i promovisanje vladavine prava, ljudskih prava i demokratije korištenjem svih sredstava i mehanizama Vijeća Evrope jeste i ostat će od najveće važnosti za građane Bosne i Hercegovine, poručio je.

“Skupa sa mojim kolegom, koizvještačem gospodinom Sobolevom, stojim vam na raspolaganju za bilo koju pomoć koju bi Parlament BiH zatražio kako bi prevazišao problem nove delegacije u PACE”, naveo je on.

Prema pravilima Vijeća Evrope, države članice moraju imenovati nove članove izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini najkasnije šest mjeseci od dana održavanja izbora. 

U suprotnom slijedi privremena suspenzija učešća u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, podsjećaju agencije.

Izaslanstvo BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope broji deset članova.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad