Ivo Banac, Husein Rošić i Zoka Ćatić u Novom danu

Vijesti 09. apr 201915:05 > 15:05
N1

U Novom danu sutra gledajte:

Region potresaju obavještajne afere. Hrvatski ambasador pozvan u slovensko MVP, slovenska ambasadorica povučena u Ljubljanu. Kakve poteze vuče BiH prilikom zategnutih odnosa sa susjedima? O aferama, novom crtanju granica, izborima u Evropskom parlamentu za Novi dan govori prof. Ivo Banac, historičar, publicista, bivši ministar u Vladi Hrvatske.

U BiH je najavljen novi migrantski val. Gradsko vijeće Bihać traži vanrednu sjednicu Predstavničkog doma FBiH kako bi se pronašlo rješenje migrantske krize. Kako se USK nosi sa ovom krizom i šta očekuju od federalne vlasti za Novi dan govori Husein Rošić, zastupnik SDA u Parlamentu FBIH, bivši premijer USK gost je Novog dana.

Hoće li se ime Jelene Vitas vratiti u neku od sarajevskih ulica – o ovoj inicijativi SBB-ovog zastupnika u Parlamentu BIH Damira Arnauta građani Sarajeva odlučit će sutra. Ideja je da se park kod BKC-a nazove po ovoj zaboravljenoj sarajevskoj heroini. Koliko je još zaboravljenih koji zaslužuju ulicu ili ime u nekoj od bosanskohercegovačkih ulica?

Gost Novog dana je i novinarski bard, glavni i odgovorni urednik eFM radija i video-kolumnista Zoka Ćatić. Kroz svoj kratki film „Fuga“ na specifičan način govori o svakodnevnici života u BiH nakon rata. Zoran ovaj film potpisuje punim imenom i prezimenom – stoga da ne bude zabune, Zoran Ćatić je zapravo legendarni Zoka, poznati autor satiričnog teksta bh. himne sa kojim je na eFM-u počinjao dan…

Humanista, inicijator i osnivač humanitarne fondacije Pomozi.ba. Elvir Karalić dobitnik je nagrade „Graham Bamford“. Ovaj mladi Travničanin sa adresom u Sarajevu vođen je jednom jedinom idejom – pomoći drugima. Ko je bio Graham Bamford i zašto ova nagrada nosi njegovo ime razgovaramo sa Elvirom u nastavku.

Etrafika je za par godina izrasla u ozbiljan portal, koji se bori protiv raznih vidova diskriminacije, ukazuje na probleme, ali daje šansu mladim ljudima. Aktuelan je I jedan foto konkurs, ali i poziv mladima za besplatne edukacije u oblastima novinarstva. O čemu se radi, detaljnije o novostima sa Etrafike i naslovnica ostalih dnevnih novina sa urednicom Vanjom Stokić sa portala Etrafika.

Vidimo se u 7 sati. Sa vama je Minela Jašar – Opardija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad