Izetbegović reagovao na Dodikove izjave i prekrajanje granica

Vijesti 09. apr 201917:10 > 17:21
N1

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u izjavi za portal Faktor.ba kazao je da je sve što proizvodi vojna industrija u skladu sa važećim zakonima te da su provjere, na zahtjev bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, provedene prije osam mjeseci.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u intervjuu za srbijanski portal Espreso.rs, ponovo je na upit novinara govorio o prekrajanju granica, kazavši da neka vrsta integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dijela Crne Gore u budućnosti mora postojati.

Takvi istupi, smatra predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, su skretanje pažnje sa realnih tema na virtualne.

“Realne teme i realni problemi za Milorada Dodika su dvije svježe i dalekosežne presude. To su presuda MKSJ-a Radovanu Karadžiću, koja je konačno definirala i pobrojala strahovite zločine koje je počinila srpska strana u proteklom ratu i koji su kulminirali genocidom, te široke i sveobuhvatne aktivnosti udruženja žrtava rata koje su uslijedile nakon presude. Zatim je uslijedila i veoma važna presuda Ustavnog suda BiH, kojom je 9. januar definitivno proglašen danom koji ne može biti “dan RS-a”. A što se tiče crtanja mapa, to su neki zadnji put radili prije skoro tri decenije i to je odvelo narode u konflikt, a ‘crtače’ u ćelije Haškog tribunala. Nadam se da Milorad Dodik ove neosporne činjenice shvata i uzima u obzir”, kazao je Izetbegović za Faktor.

VEZANE VIJESTI

Prokomentirao je Izetbegović na upit Faktora i današnju Dodikovu izjavu, prema kojoj je predsjednika Republike Srbije upoznao da “SDA priprema Bošnjake koji nisu vojno obučeni” te da u FBiH postoje fabrike oružja “pod direktnom kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA”.

“SDA ne poduzima nikakve paramobilizacije, niti ima namjeru da to radi. Mi se oslanjamo na Oružane snage BiH, na međunarodne garante Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u BiH i na Balkanu, te na saradnju sa NATO savezom. Dodik i vlasti u entitetu RS koketiraju sa stvaranjem paravojnih formacija, naoružavaju policiju vojnim oružjem, planiraju formiranje rezervnog sastava policije i tako dalje, ali, po svom običaju, za to optužuju druge”, izjavio je Izetbegović.

Kompletna taktika Milorada Dodika, dodaje, se bazira na optuživanju drugih za ono što on radi ili planira.

“On namjerno izaziva krize i zastoje, krivicu prebacuje na druge, a zatim tvrdi da je BiH u krizi i da nema perspektivu. Najopasnija kriza koja može pogoditi BiH je aktuelni zastoj u formiranju vlasti i blokade rada institucija BiH koje poduzima SNSD. Dodik i SNSD su postavili nerealne i nepravične uvjete pred potencijalne koalicione partnere. Zaustavljaju NATO integracije BiH i traže veći broj ministarstava u Vijeću ministara za SNSD, u odnosu na stranke koje predstavlju brojniji narod i brojniji zastupnički klub u Parlamentarnoj skupštini BiH, a zatim optužuju SDA da pravi krizu u državi”, pojasnio je predsjednik SDA.

Izetbegović ističe da je sve što proizvodi vojna industrija u skladu sa važećim zakonima te da su provjere, na zahtjev bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, provedene prije osam mjeseci.

“Ali, činjenica je da naša vojna industrija jača i raste, te da je postala elementom stabilnosti i sigurnosti za svakog ko voli ovu zemlju i želi mir i dobro njenim građanima. I činimo sve da se ovakvi trendovi nastave”, zaključio je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad