Mještani zeničkog naselja prisiljeni sami sanirati klizište

Vijesti 09. apr 201918:12 > 10. apr 2019 19:36
N1

Stanovnici zeničkog naselja Babino već godinama vode bitku sa istim problemima. Preko 3.000 vozila svakodnevno saobraća po skoro neiskoristivom lokalnom putu, a da bi problem bio veći, svako malo se aktivira i klizište, neposredno iznad kuća u kojima mještani žive.

Apeluju, protestuju, mole nadležne da riješe krizno stanje, ali tu je tek početak novog problema. Ko je nadležan, Grad Zenica ili Zeničko-dobojski kanton?

Svako novo nevrijeme, noćna je mora za Draganu. Živi u kući u neporednoj blizini klizišta u naselju Babino, pored Zenice.

“Mnogo neprospavanih noći, mnogo problema, svaka jača kiša, vi gledate da li će se klizište pokrenuti, šta će bit, zadnji put kad je bila aktivacija, nisam noćima spavala”, kazala nam je mještanka Zenice, Dragana Miliković.

A posljednji put klizište se aktiviralo u februaru ove godine. Brzom reakcijom nadležnih spriječene su veće posljedice. Ipak, bolje spriječiti, nego liječiti, smatraju mještani, a od ovog mjesta svi su digli ruke, dodaju. Problem nije samo u prijetećem klizištu, u ovom naselju živi oko 15.000 stanovnika. Ovaj lokalni put jedan je od najprometnijih u Zeničko-dobojskom kantonu. Ali i jedan od onih o kojima niko ne brine. Vozači se svakodnevno suočavaju sa rupama, uskom cestom i ostacima klizišta. Ko je nadležan, nije poznato.

“Pa problem je vjerovatno ta vlast, koja se ne može dogovoriti, kanton, grad. Bilo je priča da će put biti pod nadležnosti kantona, sada je to ponovo vraćeno na grad Zenicu, sad kakve informacija dole kruže, ja to ne znam”, rekao je mještanin, Adnan Šut.

A dole, u gradskoj upravi podrška mještanima. Prvi čovjek grada, kaže, sve je ovo dio dobro isplaniranog procesa.

“Ceste Federacije ili kantonalne ceste su trebale napraviti tu cestu, međutim kako sam ja pobijedio na izborima kao nezavisni kandidat, da bi se meni napakostilo, oni su tu cestu navodno spustili da je ona gradska, tako da je ona sada ničija zemlja”, naglasio je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović te dodao:

“Ali ja upozoravam više nivoe vlasti, to vam gore nije babovina, to su sredstva svih građana, pa i građana Zenice.”

Dok ničija zemlja ne postane nečija, mještanima naselja Babino ponestaje strpljenja. Prisiljeni su sami se organizovati i rješavati probleme.

“Prošle godine smo imali jednu akciju, čistili smo ove rupe, ove propuste, neposredno pred zimu, jer mi ovdje koji živimo, koji putujemo ovim putem, uočimo probleme i onda smo praktično bili prisiljeni i napravili smo jednu akciju, tako da neke stvari uradimo preventivno”, rekao je mještanin, Hasan Omić.

Problemima se ne nazire rješenje, jer ni gradski ni kantonalni budžet nemaju stavku koja će riješiti ovaj problem. Stiže ljepše vrijeme, pa je i briga manja, ali zima će ponovo doći, a time i prijetnja za život hiljada stanovnika naselja, koje, kako se čini, nikome ne pripada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad