Migrantska kriza – model za politička prepucavanja u BiH

Vijesti 09. apr 201918:31 > 19:15
N1

Model zloupotrebe humanitarne migrantske i izbjegličke krize za politička prepucavanja stigao je i u Bosnu i Hercegovinu.

Pitanje odnosa prema migracijama već neko vrijeme donosi bodove političkoj desnici u Evropskoj Uniji, a i politički zvaničnici u našoj zemlji od početka krize govore mnogo – a ispunjavaju malo.

“Tako u BiH selo gori, baba se češlja, a migranti biraju rute koje su im kraće i draže jer vide da se niko njima neće pozabaviti. Upravo zbog ovakvog stanja anarhije u koju nas je dovela nesposobna vlast trebalo bi što prije fomirati novi saziv Savjeta ministara, ali sve su prilike da Bakir Izetbegović i njegova SDA čekaju da ovi migranti dobiju državljanstvo i da i njima ponudi jedan resor srazmjerno njihovoj brojnosti”, izjavio je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a.

Brzo odgovara i predsjedavajući Vijeća Ministara BiH.

“Čuli smo evo izjave jednog od potpredsjednika jedne ozbiljne stranke koji pokušava da bude komičan. Migranti će dobiti državljanastvo pa ćemo im dati resor. Ja vam mogu još radikalnije odgovoriti, ali ovaj put ću se suzdržati – za koga ja mislim šta on misli ko bi trebao dobiti resor, i ko je bio najavljen da će dobiti resor ministarstva odbrane”, kazao je Denis Zvizdić.

A da ministar odbrane neće biti niko od migranata i izbjeglica koji borave u zemlji, jasno je koliko i činjenica da se rješenje za najavljeno povećanje broja migranata ne nazire.

Još krajem juna prošle godine Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH najavio je da u BiH neće biti nikakvih izbjegličkih kampova i da će migranti i izbjeglice biti smješteni u Agrokomerc.

“Zbog toga što smo mi odlučili gdje će biti takav objekat a ne da nam neko to uvlači unutar teritorije i pokušava da pravi izbjegličje kampove unutar BiH”, kazao je tada Mektić.

Kamp Ušivak u Hadžićima – u funkciji od 24.10. prošle godine.
Migracioni centar Bira u Bihaću – od 26.10.
Krajem oktobtra, migranti su smješteni i u halu Miral u Velikoj Kladuši.
Od smještaja u Agrokomercu – do danas, ništa.

Od juče teče rok od 30 dana koji je operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK) dala da nadležne državne institucije izmjeste migrante i izbjeglice, trenutno smještene u prihvatnim centrima Bira i Miral, u nenaseljeno područje izvan gradova i da se ovi centri zatvore.

U vezi sa situacijom sa migrantima, za četvrtak zakazana vanredna sjednica PD PSBiH, na zahtjev 8 (od 42) zastupnika ovog doma.

U akcijskom planu godišnjeg programa rada Vijeća ministara za ovu godinu, predviđena su sredstva od oko 8 miliona maraka po sljedećim stavkama:

Prevencija i borba protiv nezakonitih migracija (realizacija unapređenja komunikacijskog i informatizacijskog sistema, nabavka nove i održavanje postojeće opreme) – 2.953.313 KM
Prihvat, smještaj i udaljenje stranaca – 3.382.830 KM
Provedba politika u oblasti imigracije i azila – 2.000.000 KM

Kako će ministarstvo sigurnosti utrošiti predviđene milione da provede politiku, kada će Služba za poslove sa strancima unaprijede sisteme i opremu, ko će štititi granice države i od kojeg novca, ko kontroliše protok miliona eura kroz našu zemlju za pomoć migrantskoj krizi – prošlogodišnja su pitanja nadležnim institucijama na koja ni ove godine nije odgovoreno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad