Savanović: Mogu li radnice imati normalan porodičan život nedjeljom? Ne mogu

Vijesti 10. apr 201914:24 > 14:30
N1

Iz Sindikata trgovine Republike Srpske je na pres-konferenciji u Banjaluci rečeno "ne radu nedjeljom u tržnim centrima".

Ako banjalučka skupština, ipak, izglasa da tržni centri rade nedjeljom do 22 sata, insistiraće da se rad nedjeljom plaća od 250 do 500 odsto više nego ostalim danima, dodaju.

No, iako o tome raspravlja gradska skupština, nisu im se obratili pismeno sa svojim stavom.

Zato su optužili kolege iz Sindikata trgovine iz FBiH da pismom upućenim dvojici entitetskih premijera, konkretno Radovanu Viškoviću, vrše “prenos nadležnosti”.

Svoju pres-konferenciju, predsjednik gradskog sindikata Goran Savanović počeo je tako što se ogradio od aktivnosti mladog PDP-ovog poslanika u NSRS Draška Stanivukovića, koji je danas imao aktivnost sa istim ciljem.

On i te aktivnosti koje on vodi nemaju nikakve veze sa Sindikatom trgovine, to je plod njegovih ličnih aspiracija, ja niti mu to branim, niti mogu zabraniti. On to radi u svrhu svojih ličnih političkih ciljeva, a mi u interesu radnika RS. Metod rada naš i njegov je različit. Njemu u jednom momentu hvala što je to pokrenuo, što staje na stranu radnika, ali ciljevi su naši različiti”, rekao je Savanović.

Podaci govore da je oko 40.000 radnika zaposleno u oblasti trgovine, 70 posto žena. “Mogu li radnice imati normalan porodičan život nedjeljom u ovakvim uslovima, možemo li imati normalne i zdrave porodice? Ne možemo. I ona bi da odspava nedjeljom, da dan provede s djecom, da ode u crkvu”, upozorio je Savanović.

Pravdu će tako, između ostalog potražiti i u crkvi, a među prvima će se obratiti, kako je naveo, vladici Jefremu. Kao predstavniku Pravoslavne crkve za prijem i razgovor na ovu temu.

Pored sastanka sa predstavnicima SPC, te drugih institucija, uključujući vladine, Sindikat će organizovati ostale oblike sindikalne borbe, a najavljeno je i osnivanje Saveza za nedjelju.

Podsjećanja radi, prosječna plata radnika u trgovini je oko 680 KM i što jes vega 36 odsto potrošačke korpe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad