Završen sastanak, SNSD i SDA nemaju ista stajališta o strukturi Vijeća ministara

Vijesti 10. apr 201916:17 > 16:22
N1

Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) počele su sastanak u Parlamentaroj skupštini BiH na kojem bi trebale razgovarati o uspostavi vlasti na državnom nivou.

U delegaciji SDA su bili zamjenik predsjednika stranke Adil Osmanović, te potpredsjednici Denis Zvizdić i Edin Ramić dok su u delegaciji SNSD-a Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nikola Špirić.

Košarac je naveo da je sastanak  bio izuzetno korektan, te dodao da treba prestati sa uslovljavanjem.

“Razgovarano je i o modelu i strukturi budućeg sastava Vijeća ministara”, naveo je on

Po modelu SNSD-a, predsjedavajući Vijeća minisatra bio bi Srbin, dok bi po tri ministarstva dobili Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

“Nemamo identična stajališta po tom pitanju, ali SNSD ostaje pri svom stavu da o tom modelu nema rasprave, da to bude jedan plus tri kada je u pitanju Republika Srpska”, naveo je Košarac.

On je potvrdio da zastupnici SNSD-a sutra neće prisustvovati sjednici.

“To što se sutra radi je jedna vrsta avanture. Prije svega ni sjednica nije dobro pripremljena, ne postoji informacija Savjeta ministara o migrantskoj krizi.  Razumijemo predsjevajuću koja je u skladu s poslovnikom postupila. Ne postoje valjani razlozi i materijal, a pogotovo ne postoje političke prilike, još uvijek se ne zna ko je pozicija, a ko opozicija”, naveo je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad