Izetbegović odgovorio Dodiku: Besmislice, koje dio naroda može ozbiljno shvatiti

Vijesti 10. apr 201917:46 > 19:16
N1

“Svoje igre igra majstorski, ali je vrijeme da se prozre” – reakcija je Bakira Izetbegovića nakon posljednjih informacija predsjedavajućeg Presjedništva Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik je, podsjetimo, saopštio predsjedniku Srbije, a potom i javnosti – da SDA organizuje popisivanje vojno sposobnih muškaraca u Mostaru.

“Ako oni rade na tome da od policije entitetske da naprave neku paravojsku ona će nas optužiti da pravimo mobilizaciju. Od toga zaista nema ništa. Rekao je da smo mi u Mostaru ovdje imali neke sastanke, takve stvari se ne daju sakriti – dakle, niz sastanaka po pitanju nekih spiskova Bošnjaka.

Besmislice, samo što, nažalost, dio naroda može ozbiljno da ih shvati i možemo da imamo loše reakcije i da se dalje kvari atmosfera u ovoj zemlji. To su budalaštine. Mi se oslanjamo isključivo na Oružane snage BiH, oslanjamo se na garante Dejtonskog mirovnog sporazuma i oslanjamo se na NATO”, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije.

Dodik je ustvrdio i gdje se povećala proizvodnja oružja i municije, te dodao da je nekontrolisana.

“Tome treba dodati – da su fabrike oružja i municije u Federaciji koje su pod direktnom kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA povećali svoju nekontrolisanu proizvodnju u dijelovima oružja i municije, i to je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji kako za ne daj Bože nešto proizvodi.

Dakle, Savjet ministara njima treba upravo da to propusti – jer je veoma jasno da je nemoguće da se u fabrikama namjenske industrije ništa ne proizvodi mimo naloga koji daje Oružane snage BiH ili konkretnog komercijalnog ugovora sa inostranstvom koji se mora predočiti vlastima kako bi se dala saglasnost”, kazao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, SNSD.

Podsjetimo na izjavu premijera Federacije BiH s jednog od stranačkih skupova prošle godine. Novalić je rekao da jačanje namjenske industrije ne služi samo za izvoz, već i povećanoj sigurnosti BiH u trenutku naoružavanja Srbije i Hrvatske.

“Mi smo u ovom mandatu gotovo završili proizvodnju samohodnih haubica 155 mm, proizvodnju puške, imamo nove RPG-ove. Naše granate danas umjesto 20 kilometara, lete 42 kilometra, idemo na 50 kilometara. Gradimo fabriku baruta. Mislim da će do kraja godine iz naših fabrika izaći borbeni transporteri. Dramatično smo ojačali namjensku industriju, kažem ne samo zbog izvoza”, kazao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH u martu 2018.

Da je Novalićeva izjava nepromišljena, kakvom su je ocijelini i pojedini vojno politički analitičari, predsjednik SDA se nije složio. Izetbegović je tada ocijenio ohrabrujućom i zaključio da namjensku proizvodnju treba ‘zaokružiti’ – “i za tržište, ali i za ne daj Bože”. Premijer Federacije ponovo je to komentarisao.

“Nama je namjenska industrija, tačno je i gospodin Izetbegović rekao, za ne daj Bože. I svako oružje i jeste za ne daj Bože. Za mene je namjenska industrija ekonomski događaj koji brzo raste, kao što je i turizam. I ja nisam dao nijednu izjavu više nego što sam dao za turizam”, kazao je Novalić.

Inače, inspekcijski nadzor onoga što se proizvodi u fabrikama namjenske industrije, kao i konkretnih ugovora, vrši Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Sve se dostavlja Predsjedništvu BiH.

“U Bosni i Hercegovini i da se pokuša, na neki imaginaran način, nešto da se radi – ne bi se mogao proizvesti nijedan komad municije iz vrlo jednostavnog razloga što u BIH ne postoji fabrika goriva za artiljerijske i raketne sisteme, i ne postoje eksplozivi za punjenje projektila. Većinom se gorivo i eksplozivi uvoze iz Srbije. Prema tome, ako bi se to i desilo, onda bi praktično proizvodnja municije – ta neovlaštena bila uz direktnu saglasnost Vlade Republike Srbije, a to je, mislim apsurd”, istakao je Berko Zečević, stručnjak za vojna pitanja.

Za N1 je potvrđeno da se kontrole svih firmi vrše redovno. Finalizira se novi izvještaj koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad