Lončar: Prema Sarajevu imam posebne emocije i poštovanje za žrtve rata

Vijesti 10. apr 201920:08 > 20:13
N1

Ja sam čovjek koji prije svega je tako odgojen da živi u miru sam sa sobom, a on se oslanja na realno sagledavanje svojih mogućnosti i na uvažavanje onih koji čine vašu sredinu i u jednom dijelu vam određuju kretanja u profesiji, kazao je u Pressingu na N1 Budimir Lončar, posljednji jugoslovenski šef diplomatije.

“Sarajevo, grad stradalnik, grad simbol, žrtva, prema kojem imam posebne emocije i veliko poštovanje za velike žrtve zadnjeg nesretog rata”, kazao je Lončar na početku emisije.

Kako ste postigli političku i životnu dugovječnost?

“Ja sam čovjek koji prije svega je tako odgojen da živi u miru sam sa sobom, a on se oslanja na realno sagledavanje svojih mogućnosti i na uvažavanje onih koji čine vašu sredinu i u jednom dijelu vam određuju kretanja u profesiji”.

Šta se danas zbiva u svijetu? Idemo li ka bipolarnom svijetu, novoj podjeli?

“Reći ću odmah vrlo precizno da ne idemo u istom pravcu kojeg smo ostavili iza sebe, ali se neke stvari i neki elementi ponavljaju jer su prisutni od prošlosti. Mi imamo danas jednu situaciju vrlo proturječnu, neki to zovu da je svijet u multi-dimenzionalnoj krizi. Neki analitičari to nazivaju da se nalazimo u velikom svjetskom nered, a treći da je svijet u tranziciji i da je teško sagledati gdje se kreće tranzicija u cjelini. Još jedna popularna izjava: Svijet se ukrc'o na jedan brod koji ima veliku brzinu, susreće se sa mnogo valova, vjetrova ali je bez kormilara”, ističe Lončar.

Da li će svijet ponovo stvoriti mudre lidere kao prije, koji su bili u stanju okončati rat i otvoriti nove vidike?

“Svijet se kreće mnogo brže i neočekivano u odnosu na prognoze koje su postojale prije ovih promjena. Postoji jedno iznenađenje kod vodeće elite i kod mnogih drugih aktera koji doprinose svim promjenama kojima svjedočimo. Prije nego kažem koji je razlog i gdje je izlaz, ova slika koja je dramatična, zvuči malo pesimistično da je svijet na tragu izgubljenosti, ali to nije tačno. Nikada svijet nije živio sa ovoliko bogatstva i moći kao danas. Nauka cvjeta, došli smo do ogromnog naučnog otkrića, ogromnog potencijala na svim poljima, 227 posto se svijet razvio. Siromaštvo se smanjilo za milijardu. Ako je svjetski GDP 83 triliona, znači da se smanjio više za osam posto”, dodaje Lončar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad