Lončar u Pressingu: NATO bi trebao da uđe u sve zemlje, prije svega u BiH

Vijesti 10. apr 201920:22 > 20:33
N1

"Dvije zemlje imaju jednu komplementarnost, Kina ide sa širom ekspanzijom, a Rusija kombinovano sa geopolitičkom ulogom, kontra snage Amerike. Istovremeno ide sa energetskom politikom koja je značajna za Evropu i svijet", kazao je Lončar u Pressingu na N1.

Kazao je da je Kina doprinijela 40 posto ukupnoj ekspanziji svijeta.

Kina u globalnom rastu i ekspanziji ekonomskoj, Kina je doprinijela 40 posto u ukupnoj ekspanziji svijeta. Smanjila je svoje siromaštvo drastično, 700 miliona ljudi u Kini je oslobođeno od jučerašnje nestašice hrane i od teškog položaja. To je samo po sebi dalo Kini novu snagu i ulogu. Njena ideja sa opasačem i putem je napravila jedan projekat prodora prema ujedinjavanju svijeta a istovremeno razvoja svijeta u međusobnim komunikacijama. Ideja zvana “put svile” je obuhvatila preko 66 zemalja“, kazao je Lončar.

Uloga Rusije?

Ona je po svim pokazateljima najjača zemlja na svijetu, ali prema ekonomskoj snazi negdje na šestom-sedmom mjestu. Po vojnoj snazi je druga. Kombinovano s tim gdje se prostire, da je i evropska i azijska, da ima tradiciju u kulturi, nauci i da ima visoko razvijenu vojnu tehniku i udarnu snagu predstavlja značajan faktor za geopolitčka kretanja i geopolitičko dejstvovanje na širem globalnom planu“, istakao je i dodao:

Te dvije zemlje imaju jednu komplementarnost, Kina ide sa širom ekspanzijom, a Rusija kombinovano sa geopolitičkom ulogom, kontra snage Amerike. Istovremeno ide sa energetskom politikom koja je značajna za Evropu i svijet. Mislim da je za Rusiju važno da stvori nove odnose sa Zapadom i Evropom“.

“Amerika je propustila odličnu šansu kada je iz rata izašla sa najjačom ekonomijom i naučnim i demokratskim potencijalom. Sa Marshalovim planom je digla Zapadnu Evropu na noge i od njeg napravila vlastitog partnera koji je onda u međudejstvu bio koristan za ekspanziju Zapada u cjelini. Ta šansa je bila iskorištena od Amerike, tako da je utjecala presudno na formiranje svjetskog globalnog sustava”, kazao je Lončar i dodao:

Kada se završio Drugi svjetski rat je pogriješila i tu je napravila pogrešan povijesni potez kada je u dilemi kako pobjedu u svijetu pretvoriti u prihvatljivog vođu svjetskog kretanja. Tada su bili praktički vođa svijeta i to je bio unipolarni sistem. Tu je došlo do pogrešnih koraka i poteza i Amerika je propustila da to pretvori u jedan novi svijet. Ekspanzijom Kine, jačanjem globalizacije su se razvili drugi dijelovi i Amerika je relativno smanjila svoju premoć. Amerika se prva susrela sa stagnacijom srednje klase i tu je došlo do neravnoteže i ovaj izlaz koji traži Trump je suprotan od onoga što se trebalo događati. Preko Amerike možemo vidjeti da je sazrelo vrijeme“.

“Tržištem svjetskim vlada nekoliko firmi, korporacija. Više ne vlada Amerika, nego korporacije”, kazao je Lončar.

Gdje ide svijet?

“Svijet ne ide u istom pravcu kao ranije, ali se stvaraju momentalno velike neizvjesnosti. Prva je Amerika, druga je Kina, treća je EU, četvrti je Japan, peta Indija, šesta Rusija, sedma Brazil. Tih sedam zemalja su na naki način centri. Ti savezi se mijenjaju za razliku od ranije. Odnosi između Turske i Rusije su bolji nego Turske i Amerike. To je fenomen koji je sticajem okolnosti i tekućih interesa fomirao nove afinitete i interese”.

NATO?

NATO bi trebao da uđe u sve zemlje, prije svega u BiH. BiH je najveća žrtva sukoba koji se rodio ovdje a sastavljena je od tri etničke cjeline. Dejton je zaustavio rat, donio mir i utvrdio da mora postojati jedna država, ali istovremeno je dao legitimitet tvorcima sukoba i onima koji su odgovorni za podjele i rat i stvorio proturječnu situaciju: S jedne strane je garancija BiH, a s druge strane je otvorio procese stalnog hrvanja u kojem dominira nepovjerenje. Situacija u BiH se sastoji na ravnoteži nepovjerenja. NATO bi stvorio krov pod kojim bi svi morali sarađivati i dolazak NATO-a bi stvorio jedan krov povjerenja“, smatra Lončar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad