Budimir Lončar za N1 o prekrajanju granica na Balkanu

Vijesti 10. apr 201920:39 > 20:41
N1

Posljednji šef jugoslovenske diplomatije Budimir Lončar u Pressingu na N1 je poručio da na Balkanu nema novih granica.

U posljednje vrijeme se insistira na razgraničenjima, dogovoru Srbije i Kosova oko granice – a kako se može to reflektirati na BiH?

“To je značajno pitanje, sigurno da bi mijenjanje granica na bilo kom dijelu prostora bivše Jugoslavije imalo domino efekat – odnosno lančano kretanje ka jednom otvaranju Pandorine kutije. Najbolje bi bilo da se ne mijenja nikakva teritorijalna situacija”, kazao je za N1.

“Smatram da ovo što pregovaraju Kosovo i Srbija nije dobro i mislim da to nije realno. Ne vjerujem da će se i ostvariti. Najbolje bi bilo da Kosovo i Srbija nađu rješenje na drugi način, a to jeste, da se ojača pozicija srpske manjine u samom Kosovu. Drugo, da se ojača zaštita albanske manjine u Srbiji u skladu sa ljudskim pravima i onim što čini jednu manjinu, da se osjeća sigurno i ravnopravno”, poručio je Lončar.

On je kazao da bi poželjno bilo da sakralni objekti Srpske pravoslavne crkve u Kosovu nađu novu zaštitu, kao što postoji Sveta gora u Grčkoj. Naravno, dodao je, da se skinu sankcije.

“Da li će jedna drugu priznati – to nije toliko važno koliko je važno da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije. Svako mijenjanje granica bi imalo posljedice na stanje u cijelom regionu, posebno u Bosni i Hercegovini i preduslova da se prevaziđe situacija nepovjerenja koja se održava na ravnoteži mržnje”, poručio je.

Dodik pominje otcjepljenje Republike Srpske. Postoji li opasnost da Srbija i Hrvatska sebe “namire” preko BiH?

“To su nekada bile tendencije, gorko iskustvo i nova stvarnost neće nas tim putem voditi”, kratko je izjavio za N1.

S druge strane pojedini “mrzitelji” BiH govore da ako nije mogla preživjeti Jugoslavija – ne može ni BiH, koja se često naziva “Jugoslavija u malom”?

“Jugoslavija je propala, završila svoj vijek upravo na tome šta bi trebala biti pouka za BiH. To je da demokracija dublje sraste sa bićem BiH u cjelini. BiH nije samo zajednica tri entiteta, ona je bila društvo. Imalo je to društvo i svoj humor, literaturu, jezik. Pravi se umjetna razlika između bosanskog, hrvatskog i srpskog. To je faza podgrijavanja nepovjerenja. Vučić je dao izjavu da Srbija nema pretenzije prema BiH, niti prema bilo kojoj zemlji. To je pozitivno, a ne znam koliko će se to držati kao aktuelna poruka”, ocijenio je Lončar.

“Mislim da raspad Bosne nije moguć, opasno je da to bude kamen spoticanja između Srbije i Hrvatske i između BiH drugih zemalja. Bolje bi bilo da Srbija i Hrvatska shvate da je Bosna jedan od mostova njihove saradnje. Ne mislim da ima opasnosti, to bi značilo ugrožavanje mira u Evropi. Koliko god da ima razlika i suprotnih tendencija, koliko god je situacija u Evropi nepovoljna – niko se ne bi usudio na prostoru gdje su se vodila dva rata, neće se voditi”, kazao je u Pressingu na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad