Posljednji šef diplomatije Jugoslavije: Šta mi znači Josip Broz Tito

Vijesti 10. apr 201921:08 > 11. apr 2019 07:19
N1

Budimir Lončar je posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, a u Pressingu na N1 je objasnio šta mu znači Josip Broz Tito - te je nekadašnje svjetske lidere uporedio sa današnjim.

Šta mu znači Josip Broz?

“Obilježio je 20. stoljeće. Ostat će kao jedan od značajnih pobjednika u II svjetskom ratu, vojskovođu koji je predstavljao specifičnu snagu između istočnog i zapadnog fronta. Osnovao je Pokret nesvrstanih, koji je danas aktuelniji nego ranije. On je naravno bio čovjek koji pruža alternativu Hladnom ratu”, izjavio je.

Blizak je bio sa Georgeom Bushom starijim, poznavao je lično – Castra, Gorbachova, Kissingera, Tacher, Nixona, Kohla, Genshera, Branta, Arafata. Kakvi su ovi današnji u odnosu na njih?

“Mi definitivno imamo deficit vodstva u svijetu. To sam ranije i spomenuo. Ova generacija elita nije bila kadra da aniticipira, prognozira ono što se tako dramatično promijenilo u zadnjih 30 godina. Ti ljudi, koji su vladali u to vrijeme kada sam bio aktivan su predstavljale ličnosti i svi su bili opsjednuti svojim narodom, odgovorni su bili prema svom narodu i da ne dođe do svjetskog sukoba. Svi su bili svjesni da nuklearna opasnost predstavlja uništenje svijeta”, kazao je.

On je istakao da su ti lideri uprkos konfrontacijama osnovali su mehanizme da ne dođe do nuklearnog sukoba.

“Počevši od Detanta koji je bio u Hladnom ratu. Helsinški završni akt 1975. godine je bio glavni dokument u kojem se od svih učesnika proglasilo da je mir ipak vrhunska odgovornost svih. Hladni rat mora biti kontrolisan, to je kulminacija saznanja, da mora imati alternativu, da mora uvažiti Detant, dijalog i da se dvije strane koliko god bile u suprotnosti – moraju se poštovati”, ocijenio je.

Pogledajte snimak kompletne emisije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad