Stevandić: Ne dolazimo na vanrednu sjednicu Parlamenta

Vijesti 11. apr 201908:05 > 08:09
N1

Nenad Stevandić, predsjednik Kluba Srba u Parlamentu Bosne i Hercegovine, pozvao je danas ''na dogovor i poštovanje volje naroda izražene na izborima kako se nastala politička kriza i napeta situacija u BiH, ne bi potpuno izmakli kontroli''. Poručio je da poslanici iz reda srpskog naroda danas neće prisustvovati vanrednoj sjednici.

Kako je Stevandić naveo u saopćenju, nakon provedenih parlamentarnih izbora 2018. godine i pobjede koalicije SNSD, DNS, SP i Ujedinjene Srpske počela je odmah opstrukcija implementacije izbornih rezultata od strane pobjedničke grupacije u FBiH predvođene sa SDA koja traje do danas.

”Iako su se rezultati izbora odmah implementirali i uspostavli svi organi vlasti u Republici Srpskoj, na nivou zajedničkih organa u BIH, prekršeni su zakonski rokovi za formiranje Savjeta ministara iako je postojala jasna parlamentarna većina. Mi, parlamentarci iz Republike Srpske i član Predsjedništva, a aktuelni predsjedavajući Predsjedništva gospodin Milorad Dodik, nismo spremni za političke ucjene i nametanje pravila da bi smo odgovorno obavljali dužnosti na mjestima za koja smo dobili većinsku podršku iz Republike Srpske. Mi smo apsolutno jedinstveni i odgovorni ljudi i ne namećemo svoju volju i percepciju u Bosni i Hercegovini i Federaciji Bosne i Hercegovine već želimo iskreni dijalog i kompromis oko usaglašenih pitanja koje se tiču života i rada svakog građanina ove zemlje.

Bilo bi krajnje vrijeme da se formira Savjet ministara i odblokira rad komisije za izbor savjeta ministara kako bi smo mogli na legalan i zakonit način da formiramo radna tijela Parlamenta i otpočnemo da riješavamo nagomilane probleme građana. Ne prihvatamo izmišljanje problema i nametanje riješenja sa ciljem da se mi iz Republike Srpske targetiramo u javnosti i lažno okrivimo za opstrukciju i nerad jer je uzrok opstrukcije i nerada upravo blokada formiranja Savjeta ministara, a posljedica toga moguća paraliza institucija sa nesagledivim posljedicama kako po evropsku agendu tako i po samu Bosnu i Hercegovinu što je već predmet prigovora i kritika iz Evropske unije.

Niko iz Republike Srpske u pobjedničkoj koaliciji ne snosi ni minimum odgovornosti zbog navedenih blokada i zbog toga ne možemo da prihvatimo učešće na današnjoj vanrednoj sjednici Parlamentarne skupštine jer bi time pristali da radimo pod ucjenama i diktatu”, poručio je Stevandić.

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine zakazana je za danas s početkom u 11 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad