Predstavnički dom PS BiH: Sjednica otvorena, nema kvoruma za odlučivanje

Vijesti 11. apr 201911:57 > 12:00
N1

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto otvorila je prvu hitnu sjednicu ovog doma u novom sazivu, ali je odmah dala pauzu kako bi se pokušao obezbijediti kvorum za odlučivanje.

Ona je informisala poslanike da sjednici prisustvuju 22 poslanika, što je dovoljno za kvorum za rad, ali da nije prisutan niko od poslanika iz Republike Srpske, tako da nema uslova da Predstavnički dom odlučuje o bilo čemu.

Prema dnevnom redu sjednice, poslanici su trebali da razmatraju informaciju Savjeta ministara u tehničkom mandatu o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH sa osvrtom na aktuelnu bezbjednosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Druga tačka dnevnog reda prve hitne sjednice u ovom mandatu trebalo je da bude informacija Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o razlozima neimenovanja članova Delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i mogućim posljedicama.

Zbog neformiranja parlamentarnih komisija, Parlamentarna skupština BiH propustila je rok za prijavljivanje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope za ovu godinu.

Sazivanje hitne sjednice zatražili su poslanici SDP-a, Naše stranke, SBB-a i A-SDA.

Klub poslanika SNSD-a i Srpski klub najavili su da neće doći na današnju sjednicu, tražeći da se odblokira proces formiranja Savjeta ministara i završetka konstituisanja parlamentarnih komisija i ističući da “neće pristati na uslovljavanja drugih političkih subjekata kada je riječ o sprovođenju volje birača”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad