Predstavnici lokalne vlasti razočarani: Ovo je poruka svim građanima USK

Vijesti 11. apr 201915:28 > 15:31
N1

Predstavnici vlasti iz Unsko-sanskog kantona došli na za danas zakazanu hitnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosni i Hercegovine na kojoj su poslanici trebali razmatrati posljedice migrantske krize u državi, ali je sjednica otkazana, zbog čega su oni izrazili razočarenje.

Mustafa Ružnić, kantonalni premijer, u razgovoru za N1 govorio je o problemu sa kojim se suočavaju u Krajini.

“U posljednjih šest mjeseci, po preuzimanju vlasti mi tražimo da se, kada je u pitanju migrantska kriza u BiH, da podjednako svi nosimo teret, da se viši nivou vlasti moraju uključiti kada je u pitanju rješavanje ovog problema”, kazao je premijer USK za N1.

O otkazivanju sjednice je kazao:

“Ovo je poruka svim građanima Unsko-sanskog kantona. Danas smo očekivali poruku da nismo sami u ovome problemu, međutim, kada su pitanju viši nivoi vlasti, ostajemo sami. Međutim, mi nećemo stati. Krajiško nije da nosi teret niti da pod teretom bude pognut. Mi ćemo I dalje ćemo tražiti uspostavu koordinacije svih nivoa vlasti”.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća u kojem je nekoliko hiljada migranata smješteno u dva prihvatna centra, najavio je zatvaranje tih centara i poduzimanje i drugih radikalnijih mjera.

Kako je podvukao i druge zemlje suočene su s ovim problemom, ali samo u BiH najveći teret je na gradu od 60.000 stanovnika koji nema kapacitete da se adekvatno suoči sa ovim izazovom.

U 2018. godine u USK-u registrirano je više od 19.300 ilegalnih migranata, a u tom periodu počinjeno je 77 krivičnih djela, dok je u prva tri mjeseca ove godine legitimirano više od 6.000 novih migranata, a zabilježeno 79 krivičnih djela i na stotine prekršajnih mjera što izuzetno usložnjava sigurnosnu situaciju u ovom kantonu, tvrde predstavnici vlasti u ovom dijelu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad