Delegacija EU u BiH o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS

Vijesti 11. apr 201915:47 > 15:51
N1

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini zabrinut je da bi nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko se usvoje, negativno uticao na ostvarivanje osnovnih sloboda u Republici Srpskoj (RS), posebice slobode izražavanja i slobode okupljanja.

“Shodno tome, apleujemo na vlasti Republike Srpske da ponovno uzumu u razmatranje nacrt izmjena i dopuna kako bi ih uskladili sa međunarodnim i EU standardima. Evropska unija je spremna da pruži pomoć u tom pogledu. Upoznati smo da će Narodna skupština RS razmatrati nekoliko nacrta zakona na sjednici zakazanoj 16. aprila, uključujući nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS. Pozdravljamo naznačenu spremnost ministra Lukača kojom da poboljša nacrt izmjena i dopuna, te pozivamo Narodnu skupštinu RS da prihvati sve izmjene koje bi Zakon o javnom redu i miru približile međunarodnim i EU standardima, prije usvajanja nacrta u drugom čitanju”, navode u saopćenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske spremno je na kontruktivan dijalog u vezi sa Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru koji bi trebalo da se 16. aprila 2019. godine nađe na dnevnom redu Četvrte sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, a sve u cilju uvažavanja dobrih praksi i prijedloga koji se odnose na sporne članove navedenog Nacrta zakona.
Cilj je da se dobije kvalitetno i dobro rješenje, do utvrđivanja prijedloga ovog zakona, saopćeno je iz Vlade RS.

“Ministarstvo nije u skupštinsku proceduru uputilo nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju, kako su to mnogi mediji posljednjih dana objavili, niti se Vlada Republike Srpske očitovala o istom. Imajući u vidu da se radi o radnoj verziji, Ministarstvo neće u ovom trenutku nastaviti rad na izmjenama ovog Zakona, niti će ovaj materijal uputiti u proceduru”, navode iz Vlade RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad