Košarac za N1: Zastoj proizvela politika SDA

Vijesti 11. apr 201915:42 > 15:59
N1

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine Staša Košarac u razgovoru za N1 je komentarisao neodržavanje hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH zbog nedostatka kvoruma, kao i goruće pitanje naše zemlje o migrantskoj krizi.

Politički razlozi su potpuno jasni, a mislim da odgovor treba tražiti u SDA koja je sve vrijeme uslovljavala i blokirala proces imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i tu nema nikakve dileme. Naš stav se fokusira prije svega na našim primarnim političkim ciljevima – to je da se poštuje volja birača. Mi smatramo da nema političke potrebe da se zakazuje Parlament, niti jedan niti drugi dom, dok se jasno ne definiše struktura vlasti na nivou BiH i dok se ne implementiraju izborni rezultati. U zastoju jesmo nekoliko mjeseci, ali zastoj jeste proizvela politika SDA i postupanje bošnjačkog člana Predsjedništva kad je u pitanju izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara i dalja procedura za izbor Savjeta ministara“, poručio je Košarac.

Istakao je i kako smatra da je migrantska kriza jedan od ključnih problema ove zemlje, ali da misli kako nadležne institucije nisu u prethodnim godinama postupale na adekvatan način.

Želim da posjetim javnost da su institucije Republike Srpske upozoravale na migrantsku krizu, naglašeni su bezbjednosni izazovi koji mogu da obuhvate BiH, sve njene dijelove, i da smo na tako jasno upozorenje imali negaciju od ministra bezbjednosti Mektića. On je rekao kako to nisu tačni podaci, da je sve pod kontrolom, da Ministarstvo bezbjednosti i druge agencije rade u skladu sa zakonom, a imali smo situaciju sasvim drugačiju. I direktor Granične policije je upozoravao javnost i govorio da su ti podaci koje je on iznosio bili drugačiji od onoga što je uradio ministar Mektić. U konkretnom slučaju, i da postoje politički uslovi za održavanje sjednice Parlamenta, ono jedino što bi danas mogao da uradi Predstavnički dom jeste da donese neke zaključke. Mi smo više puta tražili od Savjeta ministara o migrantskoj krizi i još uvijek ne postoji izvještaj niti informacija o migrantskoj krizi koju je usvojio Savjet ministara“, naveo je Košarac u razgovoru za N1.

Na pitanje kako je to moguće, s obzirom da je to ključno pitanje trenutno u državi te da je sigurnosna situacija znatno narušena, a on nam je rekao: “To pitajte Denisa Zvizdića i Dragana Mektića. Informacija je tačna. Mi smo juče na međustranačkim dogovorima između SNSD-a i SDA o tome pričali. Informisani smo da još uvijek Savjet ministara nije usvojio informaciju. Prema tome, danas objektivno Parlament nije mogao da raspravi o materijalu jer nije postojao, i da postoje politički uslovi. S druge strane mi moramo biti odgovorni prema javnosti da kažemo da je Predstavnički dom donosio različite vrste zaključaka i da Savjet ministara u prethodne četiri godine nije implementirao te zaključke i zamislite da mi danas donesemo neki zaključak čime bismo obavezali Ministarstvo bezbjednosti i ministra Mektića da preduzme neke aktivnosti, a on četiri godine ništa nije uradio izuzev što je želio da minimizira ono što je insititucija RS ili neke druge institucije koje su ukazivale na vrlo validne i tačne podatke o rastućoj migrantskoj krizi u BiH. Ja mislim da uvažavajući ogromne probleme građana u Bihaću i tome kraju, nisam siguran da ovaj Savjet ministara niti ovaj ministar bezbjednosti imaju uopšte kompetencije i želje da ta pitanja adekvatno riješe, naprotiv. Postoje informacije koje dolaze sa svih strana da postoje neke ‘nezakonite radnje’ sa određenim organizacijama civilnog društva koje pospješuju migrantsku krizu. Mislim da je dio tih informacija iznio i direktor Granične policije, tako da mislim da ovaj Savjet ministara nije kredibilan ni kompetentan da to pitanje mogu riješiti. Vjerujem da je javnost itekako upoznata sa našim jasnim stavovima da jedno pitanje za Savjet ministara u novom sazivu bi bilo rješavanje migrantske krize, ali žao mi je što na jedan perfidan način SDA i Izetbegović blokiraju konstituisanje novog Savjeta ministara“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad