Salem ef. Dedović i iguman Danilo Pavlović u Novom danu

Vijesti 11. apr 201916:00 > 16:07
N1

U Novom danu sutra gledajte:

Fotografije iz manastira Žitomislić pored Mostara obišle su region. Na slavi manastira u Mostaru proslavljen rođendan mostarskog muftije Salema ef. Dedovića. Rođendansku tortu uručio mu je iguman Danilo Pavlović. Potvrda je ovo odlične međureligijske saradnje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Salem ef. Dedović, mostarski muftija, i iguman Danilo Pavlović iz manastira Žitomislić, gosti su Novog dana.

Kako do vlasti na državnom i federalnom nivou? Koje teme opterećuju trenutne odnose HDZ BiH i SDA – kakvu vlast želi HDZ? O potezima stranke iz koje dolazi, ali i zastupničkom mandatu u Domu naroda Parlamenta FBiH za Novi dan govori Damir Džeba iz HDZ-a BiH.

Za pet dana u BiH uhapšene su tri osobe zbog govora mržnje na internetu. Uhapšene osobe iznosile su uvrede na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, prijetile trećim osobama pod svojim pseudonimima. Ko su najčešće mete govora mržnje? Mogu li odgovorna urednička i pravna praksa zaustaviti govor mržnje, razgovaramo sa Merdijanom Sadović, direktoricom Instituta za izvještavanje o ratu i miru.

Ministarstvo pravde KS uputilo je zahtjeve prema registarskim sudovima u Republici Srpskoj za zabranu rada 16 udruženja koji u svom nazivu imaju odrednicu ravnogorski ili četnički pokret. U Crnoj Gori je donijeta zabrana djelovanja udruženja koja u svojim nazivima imaju slične prefikse. Može li se ista zabrana dogoditi i u BiH? Razgovaraćemo sa Lejlom Brčić, ministricom pravde KS.

Astronomi su napravili prvu fotografiju crne rupe koja se nalazi u udaljenoj galaksiji. Prečnika je 40 milijardi kilometara – tri miliona puta veća od Zemlje – a naučnici su je opisali kao monstruoznu. O tome šta ima tamo gdje nema ništa, razgovaraćemo sa Muhamedom Muminovićem iz Astronomskog društva Orion.

U Madridu održana modna revija koja je okupila veliki broj dizajnera, ali i modela iz cijelog svijeta. I naša zemlja je imala predstavnike. Amelu Radan, predsjednicu Sarajevo Fashion Festivala, koja je predstavila kolekciju “Razglednica Sarajeva” i bh. modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad koji je svijetu predstavio kolekciju “Elizabeta Bosanska”, priču o bosanskoj princezi, a kraljici Ugarske i Poljske. Haad je sutra gost Novog dana.

Minela Jašar – Opardija sa vama od 7 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad