Kako će biti podijeljena ministarstva u Vijeću ministara BiH?

Vijesti 11. apr 201917:55 > 17:58
N1

Posljednjih dana brojni sastanci političkih lidera, stranačkih delegacija, i potpisivanje principa. Sve radi formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou. Međutim, dogovora još nema, ali zato ima novih zahtjeva i optužbi. SNSD i SDA se spore oko broja ministarstava u Savjetu ministara, HDZ se poziva na poštivanje duha konstitutivnosti naroda.

Kako raspodijeliti devet ministarskih fotelja i jednu predsjedatelja Vijeća ministara, nova je tačka spoticanja potencijalnih koalicijskih partnera. SNSD traži tri ministarstva i predsjedatelja, i poziva se na Ustav.

“Ustav i Dejtonski sporazum su jasni kada je riječ o strukturi vlasti na zajedničkom nivou, na način da jednu trećinu biraju i predstavljaju predstavnici iz Republike Srpske, a najviše dvije trećine iz Federacije”, kaže Staša Košarac iz SNSD-a.

U SDA se protive tome, smatrajući da bi njima trebala pripasti četiri ministarska mjesta, Hrvatima, odnosno HDZ-u 3, Srbima 2 + predsjedatelj Vijeća ministara. Kako će i biti teško je prejudicirati, ali mnogi očekuju jasniju sliku nakon nadolazećeg sastanka HDZ-a, SDA i SNSD-a. Prethodni sastanci nisu mnogo razbistrili situaciju. Najnoviji partneri, SDA I DF, jednoglasni u ocjeni ko je kriv.

“Sve elemente blokade ustavne blokade koriste da se pokaže da je BiH nemoguća misija od strane onih političkih faktora, koji BiH ne žele kao svoju državu, nego žele da kroz secesije i formiranje trećeg entiteta, da zaokrže teritorije na kojima će oni imati apsolutnu vlast”, kazao je Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA.

“Predstavnici SNSD-a i HDZ-a sa svojim neustavnim prijedlozima svjesno odugovlače formiranje vlasti i tako žele pokazati nefunkcionalnost i neodrživost državnih institucija”, poručio je Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte.

U SNSD-u se također pozivaju na Ustav, i optužuju SDA da ga krše. HDZ poziva na programsku koaliciju.

“Sve ono na čemu bi se trebala implementirati vlast jeste naš program. I dalje ćemo inzistirati da sve to bude urađeno u duhu i interesu konstitutivnih naroda u BiH i svih građana koji žive u njoj. I ne vidim u tome ništa loše”, navela je Borjana Krišto iza HDZ-a.

I u Bh. bloku se nadaju skorom formiranju vlasti. Status quo, kažu, šteti i državi i građanima.

“I zbog odsustva ovog dogovora, mi imamo cijeli niz propuštenih šansi, koje su nam jako važne”, kazao je Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke.

U Sali jedan zasjeda Vijeće ministara. I šest mjeseci nakon izbora ovdje ulaze ministri koji su u tehničkom mandatu. Kada će to biti novi saziv, još je nepoznato. A nova tema za polemiku budućih potencijalnih partnera jeste prijedlog SDA da se uvedu dodatna dva ministarstva, čemu se protivi SNSD. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad