Javno okupljanje u BiH – ljudsko pravo, a ne privilegija

Vijesti 11. apr 201918:00 > 18:03
N1

Javno okupljanje u BiH – ljudsko pravo, a ne privilegija. Pod tim sloganom u Banjaluci su predstavnici Civil rights defendersa i drugih organizacija civilnog društva održali prezentaciju izvještaja o pravima na slobodu govora i okupljanja. Posebnu pažnju posvetili su slučaju Pravda za Davida, ali i novom oštrijem zakonu o javnom okupljanju Republike Srpske.

Nemilih scena iz decembra 2018.godine sjećaju se svi. Za organizaciju Civil rights defenders, nedvojbeno policija je tada u Banjaluci, upotrijebila prekomjernu silu. Ono što sada radi sa novim zakoniima o javnom redu i miru, te javnom okupljanju je smatraju pokušaj gušenja bilo kakve građanske akcije.

Iako ti zakoni, imaju uvodne odredbe o poštovanju međunarodnih standarda i prava na slobodu govora, te stavke ocjenjujuuglavnom deklarativnim.

“Jedan od primjera je institut spontanog okupljanja. Ni u jednom zakonu u BIH taj institut nije pravilno definisan. Da, ima ga u Zeničko-dobojskom kantonu, ali koliko smo mi informisani, ali i misija OSCE-a do sada nije bilo spontanih okupljanja u tom kantonu”, kazala je Ena Bavčić iz Civil Rights Defenders.

Među zahtjevima okupljenih organizacija su departizacija sistema, posebno policijskog i pravosudnog, te jednakopravnost za sve. Treba, poručuju iz Oštre nule, prestati sa praksom “zastrašivanja, prijetnji, etiketiranja, represije”.

“Ne smije se limitirati, reducirati, javni prostor za mirna, spontana okupljanja građana koja traže da se otkrije ko je ubio Davida Dragičevića. U najkraćem roku ovo ubistvo treba da se riješi, počinioci da se kazne, kao i ostala nerazjašnjena ubistva naših sugrađana. Takođe policajci koji su prekšili propise pri napadima na građane 25.12.2018.moraju da odgovaraju za svoja činjenja”, navodi Milica Pralica iz Udruženja Oštra nula.

I BH novinari ponavljaju svoje negodovanje zbog novih Zakona, posebno stavke o kažnjavanju fotografisanja policajca u vršenju dužnosti, što smatraju direktnim atakom na profesiju.

“Nisam siguran, ukoliko bi prošle odredbe da se novinaima zabranjuje snimanje službenih lica bez odobrenja, nisam siguran da bismo ta ista službena lica sutra smjeli pogledati na ulici, i da ne bismo sutra Banjalukom hodali pognute glave”, kaže Marko Divković, predsjednik UO BH novinari.

Iz MUP-a Republike Srpske saopštavaju da nisu tačne informacije da je Zakon o javnom okupljanju poslat u skupštinsku proceduru, već da je u javnost isplivala radna verzija o kojoj se ni Vlada nije očitovala. S druge strane, pred poslanike će 16. 4. (sljedeći utorak) izmijenjeni Zakon o javnom redu i miru. U MUP-u dodaju da su spremni na “konstruktivan dijalog sve u cilju uvažavanja dobrih praksi i prijedloga, koje se odnose na sporne članove navedenog Nacrta Zakona”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad