SDA predložila formiranje dva nova ministarstva na nivou BiH

Vijesti 11. apr 201918:54 > 18:56
N1

U toku sastanka delegacija SDA i SNSD-a, SDA nije predložila formiranje jednog, nego dva nova ministarstva, poljoprivrede i evropskih integracija, izjavio je za portal Faktor.ba zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.

“Vijeće ministara je u početku imalo samo tri ministarstva, pa smo došli na sadašnjih devet. To znači da, ako postoji politička volja, mogu se lako usvojiti izmjene Zakona o Vijeću ministara, a potom dogovoriti i raspodjela tih ministarstava. Uostalom, prema Ustavu i pripadnicima ostalih bi trebalo pripasti jedno ministarstvo u Vijeću ministara”, kazao je Osmanović.

Međutim, član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac je kazao kako bi se uspostavom novih ministarstava prekršili Ustav i Zakon o Vijeću ministara BiH.

“Ne bi bio prekršen ni Ustav ni Zakon. Uostalom Ustav predviđa samo tri ministarstva, a sada ih imamo devet. Istovremeno, prije uspostave novih ministarstava morali bi izmijeniti Zakon o Vijeću ministara, tako da se ni u tom slučaju ne bi radilo ni o kakvom kršenju. I ranije smo imali ministarstvo za evropske integracije, a dosadašnja praksa je pokazala da nam je potrebno i ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou”, dodao je Osmanović.

Košarac je najavio kako će SNSD u parlamentarnu proceduru uputiti 27 izmjena zakona, kojim bi se nadležnosti, koje su pripale državi BiH na osnovu odluka visokih predstavnika a potom su usvajene i u Parlamentu BiH, vratile na entitetski nivo.

“To će ostati samo u pokušaju”, zaključio je Osmanović za portal Faktor.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad