Sobotka: Austrija snažno podržava napore BiH ka integraciji u EU

Vijesti 12. apr 201907:31 > 07:33
Anadolija

Predsjednik Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgang Sobotka, koji je boravio u posjeti Bosni i Hercegovini, izjavio je kako Austrija snažno podržava napore BiH ka integraciji u Europsku uniju (EU)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je jučer u Sarajevu predsjednika Nacionalnog vijeća (Parlamenta) Republike Austrije Wolfganga Sobotku, a tokom sastanka ga je upoznao s aktuelnom političkom situacijom u BiH i procesom formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou.

Također je bilo govora i o vanjskoj politici Bosne i Hercegovine i aspiracijama ka punopravnom statusu u Europskoj uniji i drugim euroatlantskim institucijama.

Predsjednik Sobotka istaknuo je da Austrija snažno podržava napore BiH ka integraciji u EU. Naglasio je da će Austrija započeti i diplomatske napore za organiziranje sastanka na vrhu s više članica EU na temu daljnjeg proširenja Unije.

Džaferović je istaknuo da BiH s Austrijom ima suficit u trgovinskoj razmjeni, ocijenivši austrijske ulagače kao najveće investitore u BiH.

Sastanku su u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovali savjetnici Ana Trišić-Babić i Slaven Kovačević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad