Zenica: Dijeljeni narcisi kao simbol borbe protiv raka dojke

Vijesti 28. mar 201517:18 > 17:19
Anadolija

Članovi Udruženja građana "Život" iz Zenice danas su na Trgu Alije Izetbegovića te ispred shopping centra "Džananović" dijelili cvijet narcisa kao simbol borbe protiv raka dojke. Ovo je tradicionalna ulična akcija UG "Život".

Član udruženja, doktor Harun Drljević istakao je kako je akcija povodom Dana narcisa prilika da se javnost upozori o najčešćem oboljenju ljudske rase.

“Dan narcisa je prilika da se ponovi priča o raku dojke, to je prilika da se upozori javnost na prisustvo ovog oboljenja. To je i prilika da se napomenu i državne strukture da smo mi jedina zemlja, uz Albaniju, koja nema program ranog otkrivanja raka dojke te da se razgovara o ovom oboljenju koje je najčešći karcinom prisutan kod ljudske rase te ubjedljivo najčešće zloćudno oboljenje kod žena. Mi na ovaj način upozoravamo sve da vode računa o oboljelim ženama kao i zdravim ženama i da upozorimo da Bosna i Hercegovina mora dobiti sistemski organizovane programe otkrivanja raka dojke”, izjavio je Drljević.

Anadolija

Predsjednica Udruženja građana “Život” iz Zenice, Suada Bobić istakla je kako njihova tradicionalna akcija traje već deset godina, koliko Udruženje i postoji.

“Primarni cilj akcije je kontinuirano upozoravanje stanovništva o značaju ranog otkrivanja raka dojke i savremenim metodama liječenja. Sekundarni cilj je i prikupljanje sredstava za dalji rad Udruženja, ali s obzirom na situaciju, naš glavni cilj je da napomenemo žene da vode više računa o svom zdravlju. Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, građani nas prepoznaju i obilaze naše štandove”, izjavila je Bobić.

Anadolija

Akcija UG “Život” je primarno edukativnog karaktera, a svi građani koji su u prilici mogu dobrovoljnim prilogom kupiti cvijet narcisa.