Cvijanović: Ne želimo da umanjimo stradanje Bošnjaka

Vijesti 12. apr 201912:21 > 12:32
Srna

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da ne želi da umanji težinu zločina ili stradanja bošnjačkog naroda u Srebrenici, ali da treba sagledati stradanja svih naroda na tom području.

Treba, dodaje, ukazati i na selektivni prostup pravdi i primjenu različitih zakona prilikom izricanja presuda za ratni zločin u Bosni i Hercegovini.

U pauzi konferencije u Banjaluci o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”, ona je rekla da i ovakvi događaji, kao i rad Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebrenici u periodu od 1992. do 1995. godine, koju je formirala Vlada RS-a, treba da ukazuju na relevatne činjenice.

“Namjera ove konferencije nije da umanji bilo kakav ratni zločin ili traži bilo kakva opravdanja za njih, ali jeste da ukaže da se ne može posmatrati situacija u Srebrenici time što će se izlovati jedan vremenski period, a zanemariti činjenicu da su nekoliko godina, od 1992. do 1995., dešavali strašni zločini. U okviru tih strašnih zločina imate bošnjačke žrtve, zatim one koje su nepriznate žrtave, ili prepoznate i ne prepoznate žrtve”, rekla je Cvijanović.

Dodala je da porodice srpskih žrtava, 24 godinu nakon rata, još uvijek nisu dobile nikakvu satisfakciju te da ne postoje presude, osim oslobađajućih.

Smatra da je važno da se o svakoj temi govori slobodno i otvoreno te pristupa ozbiljno.

“Mora da se kaže ono što jeste istina i da se do nje dođe. Podržavam svakoga ko želi da i na naučni, objektivan, realan način pristupi ovoj temi”, kazala je Cvijanović i dodala da je dobro da su na ovakvim skupovima ili u Komisiji za Srebrenici i međunarodni stručnjaci.

Organizatori skupa su organizacija starješina bivše Vojske RS-a, Nezavisni univerzitet Banjaluka i “Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20 vijeku”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad