Pronađena veća količina droge u Zenici

Vijesti 12. apr 201915:40 > 15:52
MUP ZDK

Policija je pronašla danas veću količine droge prilikom upada i pretresa stana u Zenici, te lišila slobode dvije osobe koje su pružile otpor, saopćeno je iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Naime, u okviru pojačanih aktivnosti na suzbijanju i sankcionisanju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava, kao i otkrivanju i procesuiranju osoba koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Policijske stanice Crkvice su došli do operativnih saznanja da se određene osobe mogu dovesti u vezu sa posjedovanjem i prometovanjem opojnih droga, nakon čega se pristupilo opservaciji stana u ulici Dobrovoljnih davalaca krvi, Grad Zenica, u kojem su se iste nalazile.

U naznačene aktivnosti su uključeni i službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, kao i timovi Specijalne policijske jedinice, radi vršenja upada i stavljanja lica pod kontrolu.

Budući da se tokom policijskog nadzora i opservacije posumnjalo da lica uništavaju opojnu drogu, odbacujući istu u odvode i kroz prozore stana, nakon poziva i naredbe licima da otvore ulazna vrata, na što su se ista oglušila, pristupilo se nasilnom ulasku u sporni stan.

Prilikom ulaska u stan, policijski službenici su spriječili dvije osobe u pokušaju bjekstva, te iste lišili slobode. Prilikom lišenja slobode navedene osobe su upotrebom fizičke snage i sredstava za vezivanje stavljena pod kontrolu, budući da su ista pružala aktivan otpor i pokušavala fizički napasti policijske službenike.

Nakon što su osobe stavljene pod kontrolu, izvršena je provjera identiteta istih, te je utvrđeno da se radi o osobama: B.A., rođen 1989. godine i H.J., rođen 1982. godine, obje iz Zenice.

Po ulasku policijskih timova u unutrašnjost stana, uočeni su mnogobrojni tragovi biljne materije, kao i tragovi uništenja i rasipanja iste. Od strane uviđajne ekipe je izvršen uviđaj u prostorijama predmetnog stana, pomoćnih prostorija, kao i dvorišta i prostora oko zgrade, sa ciljem pronalaska odbačene i sakrivene materije, predmeta i tragova, koji će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, izvršen je pretres stana, kojom prilikom je pronađeno slijedeće:

3645 grama biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu,
4010 tableta koje sadrže psihotropne supstance i čije držanje nije dozvoljeno,
2 digitalne vage za precizna mjerenja,
6 mobilnih telefonskih aparata.

MUP ZDK
MUP ZDK
MUP ZDK
MUP ZDK
MUP ZDK
MUP ZDK

Navedena osobe su nakon izvršenih pretresa sprovedene u Kantonalnu bolnicu Zenica radi pružanja medicinske pomoći, nakon čega su privedene u službene prostorije Policijske uprave I, gdje su zadržane i gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Sporna materija i predmeti su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane službenika Policijske uprave I navedene osobe biti predata na nadležnost i daljnje postupanje, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad