Popov: Dodik više u Beogradu nego što je u Banjaluci ili u Sarajevu

Vijesti 12. apr 201916:33 > 16:41
N1

Aktuelne teme sa društvenih mreža komentarisao je Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam. Govorio je o dešavanjima u Srbiji, te odnosima u regionu za koje kaže da podsjećaju na situaciju iz 1991. godine.

“Nažalost tu ima dosta istine, jer ta slika koju vidimo od naših lidera u stvarnosti ne postoji, naprimjer kada je riječ o bilateralnim odnosima. Imamo gomilu otvorenih pitanja koje treba rješavati. A kako će se rješavati kad se jednom u dvije godine sastanu lideri.”

Komentarisao je i kineske investicije u BiH i Hrvatskoj te koliko je ugrožena Evropa zbog toga:

“Kinezi jako dobro rade, oni se polako penetriraju u ove prostore kroz povoljne kredite gdje dovode svoju radnu snagu kada se izvode radovi. Evropa će tek poslije shvatiti koliko se Kina penetrirala a tada će već biti kasno.”

Šta mislite o lideru Dveri Bošku Obradoviću?

“Dok su protesti bili građanski postojala je i masovnost. Savez za srbiju je protiv togs da se rjesava problem kosova, oni su za zamrznuti konflikt. To je neprihvatljivo za dobar deo ljudi koji su isprva bili u protestima. Kada je riječ o Bošku Obradoviću, on je ekstremni nacionalista, iz njega izbija autoritarnost koju već imamo ovdje na djelu”, rekao je Popov.

Odnos Milorada Dodika i Aleksandra Vučića definisao je kao problem a dodao je i da burna retorika Milorada Dodika nije neočekivana:

“To je od njega očekivano, on na tome gradi svoj opstanak na političkoj sceni u BiH, na taj način on homogenizuje biračko tijelo. Onda je tu problem što je Dodik više u Beogradu nego što je u Banjaluci ili u Sarajevu. A najgore je da to što on govori djeluje loše na samu BiH. Loše je i to što iz Beograda nema odgovora na njegove izjave.”

Komentarisao je i odnos Milorada Dodika sa Draganom Čovićem rekao je da oni ruše Dejtonski sporazum jer “Dodik želi izaći iz BiH, ali mu za to treba treći entitet” što je, pretpostavio je, i razlog njihovog “prisnog, prijateljskog” odnosa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad