Donosimo ekskluzivne snimke pokušaja prelaska grupe migranata iz Srbije u BiH

N1

Pritisak na bh. granicu povećan je u odnosu na prošlu godinu, od početka godine sa granice je odvraćeno blizu 2.800 ilegalnih migranata. Naša ekipa, provela je noć sa jednom od ekipa Granične policije na granici sa Srbijom. Donosimo ekskluzivne snimke termovizijske kamere koja je zabilježila pokušaj prelaska grupe migranata iz Srbije u BiH.

Oko sedam sati Granična policija dobila je dojavu da se u blizini obale Drine, mjesto Popovi, nalazi sedam migranata, odmah potom izašli su na teren no čim su migranti vidjeli uniformisana lica pobjegli su u obližnju šumu.

“Ušli su u tu šumu, mi smo išli sa ove strane, pratili smo tragove do jednog dijela šume, da li su izašli iz šume ili nisu”, ispričao nam je jedan policijski službenik.

Vođa smjene raspoređuje ekipe. Ekipa N1 odlazi sa policijskim inspektorom Predragom Santraćem.

“Koristili smo termovizijsku kameru koja po noći pruža odlične uslove lako se uočavaju lica i objekti pa tako da se može uočiti i na susjednoj obali”, kazao je Predrag Santrač, inspektor Granične policije.

U ovom slučaju kamera nije pomogla. No mnogo puta ranije jeste. Prošle sedmice su policajci uspjeli da odvrate migrante od prelaska na teritoriju BiH.

Po danu granični policajci između ostalog patroliraju čamcima. Cilj je spriječiti migrante u pokušaju prelaska, jer kada se nađu na teritoriju BiH postaju briga bh. vlasti.

Koliko migranti često prelaze preko Save u BiH možda najbolje ovaj put, kojeg su doslovno utabali kako bi došli do rijeke i uz pomoć čamca se prevezli do teritorije BiH.

Migranti u BiH na područje Bijeljine najčešće dolaze sami, kupuju kažu graničari, gumena vozila i sa veslima prelaze rijeku.

“Najčešći problemi? velika teritorija, težak pristup, što se tiče migranti mogu preći bilo gdje, nema određenih mjesta. Imamo dvije rijeke Savu i Drinu, trenutno se nalazimo na rijeci Savi”, kazao je Santrač.

Susret sa migrantima svakodnevica je ovih policajaca, svakodnevne su i dileme, spriječiti prilazak, ili biti human. Dragan Rosuljaš ih je sa kolegama ih je više puta spasavao. Zadnji put početkom februara.

“Oni su krenuli kada je manji vodostaj bio. Međutim Drina je nadošla ona brzo nadolazi i oni su se popeli na neko drvo, panj. Mi kada smo došli do njih bili su doslovno na panju. Išli smo sa jednim manjim čamcem, za Drinu pogodnji. Kolega koji je ušao 1. feburara u rijeku Drinu da bi spasio migrante”, ispričao je Rosuljaš.

Granični policajci zajedno sa pripadnicima SIPA-e, direkcije za koordinaciju policijskih tijela i MUP-a RS od početka godine do sada spriječili su ulazak blizu 2800 ilegalnih migranata, od početka aprila spriječen je prelazak njih preko 300.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad