Slavko Mršević je opet pobijedio, može u školu i na maturu sa drugovima

Vijesti 12. apr 201919:15 > 19:27
N1

Slavko, dječak s autizmom, je opet pobijedio, može u školu sa drugovima, može i na maturu. Ove skromne želje sve do danas djelovale su daleko, ali poslije sastanka u Ministarstvu prosvjete Republike Srpske, one su moguće. Priča autističnog dječka Slavka Mrševića iz Rudog, ganula je Bosnu i Hercegovinu, a skrenula pažnju obrazovnom sistemu na propuste u procesu inkluzije.

“Volio bih da se ponovo vratim u školu, nedostaju mi drugovi”, poželio je Slavko.

Želja koju Slavko ima tri godine, ostvariće se za tri dana. Već u ponedjeljak sješće u svoju školsku klupu, sa svojim drugovima iz 4c moći će i na maturu.

Sve je riješeno u Banjaluci. U Vladu su tačno u podne stigli Slavkovi roditelji i advokat. Uporni u namjeri da dječaku bude dozvoljeno da posljednjih mjesec dana srednje škole provede sa drugovima.

Na sastanku sa ministricom Natalijom Trivić koji je trajao više od tri sata, bilo je suza, na kraju i radosnica.

“Ministarstvo je saglasno da Slavko Mršević prisustvuje nastavi sa svojim bivšim odjeljenjem uz pratnju asistenta, proslijediemo rješenje SŠC Rudo,a već u ponedjeljak Slavko će moći da prisustvuje nastavi zajedno sa svojim vršnjacima. Takođe, ono što je bilo neupitno, Slavko Mršević može da proslavi maturu sa svojim vršnjacima”, kazala je Natalija Trivić, ministrica prosvjete Republike Srpske.

Slavku je odobreno i polaganje razrednog ispita za prvi razred zanimanja tehničar drumskog saobraćaja. Za njega je sve stalo kada su ga u prvom razredu srednje škole ostavili neocijenjenog, zbog vrste autizma koji ima.

Znao je dolaziti pred školu, samo da vidi vršnjake. I on i roditelji 3 godine nailaze na zid.

“Duboko me obradovala vijest , kad Slavku kažem neće biti srećnijeg čovjeka na svijetu od njega kada čuje. Tri godine smo vodili ovu pravnu bitku. Bili smo suprostavljene strane, nadam se da ćemo od danas biti, kako je to i gđa Trivić rekla, biti partneri da napravimo sve u najboljem interesu Slavka”, kazao je Nenad Mršević, Slavkov otac.

Osnovni sud u Višegradu presudio je 25.03. ove godine da su “tuženi Srednjoškolski centar Rudo, (kojeg je pohađao Mršević), te Ministarstvo prosvjete Republike Srpske prekršili zakon jer su brutalno zabranili pohađanje nastave autističnom mladiću”, a sudskom presudom naloženo je i da se Slavku Mrševiću “omogući hitni povratak u školu” .

Mladić sa Aspergerovim sindromom postao je tako simbol borbe za inkluziju djece sa posebnim potrebama.

Za Slavkovu pobjedu glasali su mnogi, a 117 od 119 đaka škole u Rudom potpisalo je peticiju da se Slavko vrati u školu. Dva koja nisu, taj dan nisu bili na nastavi.

Podršku su mu dale i javne ličnosti, te dječakov omiljeni bend, Dubioza kolektiv.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad