Komandant ruskih dobrovoljaca: Odbranili smo Višegrad

Vijesti 12. apr 201919:17 > 19:31
N1

Nakon što su se prošlog mjeseca u Višegradu postrojili pripadnici četničkog ravnogorskog pokreta, danas je u tom gradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca.

“Dobrovoljački odred došao je na teritoriju Višegrada 31. decembra ili za Novu godinu ‘93. Zahvaljujući aktivnostima višegradske brigade i naših odreda koji su djelovali u sastavu ove brigade odbranili smo Višegrad. Na ovaj način smo pomogli bratskom, srpskom narodu od strane ruskog naroda i kozačkih odreda”, kazao je Viktor Zaplatin, jedan od komandanata ruskih dobrovoljaca.

Riječ je o vojnicima iz Ruske Federacije koji su se na širem području tog grada borili na strani Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

“Dug naš nikad neće prestati jer ipak dati život iz druge države za Republiku Srpsku je zaista velika stvar”, rekao je Aleksandar Savić iz BORS-a Višegrad.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska vojnika, a više ih je ranjeno. Za predstavnike udruženja žrtava riječ je o danu koji provocira Bošnjake.

Podsjetimo, u Višegradu je tokom rata ubijeno je oko 3.000 Bošnjaka, uključujući oko 600 žena i više od stotinu djece.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad