Čengić: SDA omogućila HDZ-u da upravlja svim procesima u FBiH

Vijesti 13. apr 201909:44 > 09:52
N1

"Ja ne želim od ovoga stranačku priču praviti, a sudeći po VIP ložama stadiona svako bi trebao glasati za ovaj zakon", kazao je za N1 Irfan Čengić, zastupnik SDP BiH u Parlamentu FBiH na temu Zakona o sportskim klubovima FBiH kojeg je uputio u parlamentarnu proceduru.

“Kada sam pogledao film koji je uradila Arijana Saračević Helać, odlučio sam tada uputiti zakon u proceduru, na 40 godina od osvajanja titule KK Bosna. Ovaj zakon može pomoći klubovima. Tadašnja KK Bosna je pored sjajnog kolektiva imala pomoća države, imala gradonačelnika koji je pomagao sport”, kazao je Čengić i dodao:

Ja ne želim od ovoga stranačku priču praviti, a sudeći po VIP ložama stadiona svako bi trebao glasati za ovaj zakon. Radio sam na zakonu sa Igorom Stojanovićem i Edinom Tahirovićem, sada planiramo obići sve sportske klubove da s njima razgovaramo o ovom zakonu. Do kraja godine bi zakon mogao biti usvojen, ako se sve uskladi u parlamentarnoj proceduri”.

Najavio je i nove Zakone u parlamentarnoj proceduri.

Prvog maja ću predstaviti Zakon o izmjenama i dopunama zakona o radu. Osim zabrane rada nedjeljom u određenim djelatnostima, uslužne djelatnosti rade za sve praznike. Sindikati ovo podržavaju, stav poslodavaca i ekonomista je podijeljen. Ja smatram da ljudi troše novac onoliko koliko imaju, a ne koliko imaju slobodnih dana“.

Vlast u KS? Državni nivo?

Jedine tri stabilna formirane vlasti su u Krajini, KS i RS. Tamo gdje SDA vodi procese tamo nije stabilna situacija i nije formirana vlast. Već smo ostvarini negativna historijski rekord bez vlasti, ušli smo u april mjesec. DF, HDZ i SDA imaju većinu i sutra mogu osnovati vladu, ali se ne mogu dogovoriti“, kaže Čengić.

Ističe da je SDA omogućila HDZ BiH da upravlja svim procesima u FBiH.

Nisam optimista kad vidim ko sjedi za tim stolom, mislim da još dugo neće biti formirana federalna vlada. Vijeće ministara će biti formirano prije Vlade FBiH jer se Miloradu Dodiku žuri, pa će mu Dragan Čović ispuniti želje. HDZ i SDP imaju isti broj zastupnika, ali HDZ kontroliše situaciju u Domu narodu u čemu im je pomogla SDA i omogućili totalnu kontrolu. SDA je omogućila HDZ-u da upravlja svim procesima u FBiH“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad