Priča o Drvaru: Nekad ga zvali gradić Pejton, danas liči na Černobil

Vijesti 14. apr 201915:10 > 15:30
N1

Drvar je malo mjesto uz samu granicu sa Hrvatskom. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. u Drvaru živi 7.000 stanovnika. Međutim, stanovnici ovog mjesta navode da ih je trenutno nešto više od 3 hiljade. Priču o Drvaru, donosimo vam iz ugla jedne od prvih povratnica u ovo mjesto, Živane Sabljić.

“Drvaru danas su potrebni mladi ljudi. U Drvaru se ne čuje dječiji osmijeh, jako malo djece ima. Nažalost, Drvar iako smo se borili nekada da to nekad bude urban grad, koji smo nekada zvali gradić Pejton, danas meni Drvar liči na Černobil”, kazala je Živana Sabljić, jedna o prvih povratnica u Drvar.

Ovako Živana Sabljić opisuje svoj rodni grad. Jedna je od prvih povratnica u Drvar. Prije 20 godina vratila se iz Beograda. Kaže da ne pripada Kantonu, Federaciji, ni Republici Srpskoj. Kaže da je njen dom njena kuća i svaki ćošak njenog grada. Pasoš joj je bosanskohercegovački, ali danas u Drvaru, najvažnija je kaže sljedeća stvar:

“Ovdje piše skini lažno lice politike. A sva politika je lažna. Znači ovo nije maska, ovo je grad gdje je važnije imati člansku kartu neke političke partije, nego dobiti na lotu. Jer svaka članska karta ovdje je dobitna kombinacija. Gubitna kombinacija je samo ako niste politički podobni.”

Živana nije bila podobna, ni kada je pokretala svoju farmu, tvrdi da nije imala podršku ni sa jednog nivoa vlasti. Na farmi je bilo 4.500 kokošaka, danas svega 2.000. Jaja kako kaže, nema kome prodavati u Drvaru. Od Drvara iz Živaninog doba, prisjeća se ostale su samo sjenke.

“Sad kad su bili zadnji izbori. Pa kada su krenule kolone slavljenika. Onda sam ja napisala na svojoj Facebook stranici: Idu kolone slavljenika u gradu davljenika. Ovo je grad ćutologa. Inače mi smo zemlja ćutologa, mi nismo zemlja zdravorazumih ljudi. Mi nismo zemlja govora. Mi smo zemlja mukle i teške tišine”, riječi su Živane Sabljić.

Tišina će nas nastavlja Živana koštati budućnosti, ne samo Drvar nego i cijelu BiH. Posljednjih godina posvetila je aktivizmu i borbi za slobodu govora, a nije marila za posljedice.

“Da li sam hrabra ili blesava ja to još nisam odgonetnula. Ali nešto ima u meni što mi ne dozvoljova da šutim. Šutiti neću nikad na nepravdu koja me okružuje,” kazala je Živana.

A stanovnike Drvara danas okružuju i poneki prolaznik na ulici. Mladih je sve manje. Ali i potrošeni politički plakati, puste ulice, razrušene i napuštene firme, napušteni i zaključani objekti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad