Požar na Arizoni: Prodavači krive upravu pijace i vlasnika

Vijesti 14. apr 201916:43 > 16:46
N1

Po drugi put u samo tri godine pijacu Arizona kod Gradačca pogodio je veliki požar. Požar koji je izbio u noći između subote i nedjelje pričinio je ogromnu štetu i brojne porodice ostavio bez hljeba na stolu. Policijski i tužilački timovi se nalaze na terenu, a više detalja kako o uzrocima tako i o štetama počinjenim u ovom požaru znaće se u narednim danima.

Nihad Karić je jedan od onih čiji su štandovi izgorili i prije tri godine, a poručuje kako mu se čini da je ovo gotovo režiran događaj kao i onaj prošli. Karić, ali i njegove kolege, imaju i određene prigovore na samo vođenje pijace Arizona.

“Ovo je scenario od prije tri godine, tri mjeseca i tri dana, isti je, kao da je isti režiser pisao i isti scenario tog požara, ponovio danas. Mi nemamo više riječi šta da kažemo. Ovdje ima krivaca dosta. Najveći krivac je uprava pijace i njen vlasnik i direktor koji nisu obezbijedili minimalne tehničke uslove da bi ova pijaca radila u saradnji s inspektorima koji su nama davali rješenja da objekti posjeduju da posjeduju, a nisu imali nikakve minimalne tehničke uslove”, ispričao nam je Karić.

Iz upravljačkih struktura poručuju da je urađeno sve kako bi se požar zaustavio. Slično kao i prošli put procjenjuje se da bi konačni broj uništenih štandova mogao biti oko 500.

“Ovo se dešava drugi put. Šteta je na desetine miliona. Nadležni rade svoj posao. Čekamo neki prvi izvještaj. Ovdje svaki dan radi oko 1.000 ljudi. Procjenjujemo da je izgorilo oko 500 štandova”, izjavio je Ensad Mešanović, direktor “Nove pijace” d.o.o.

Policijsko-tužilački organi se nalaze na terenu i intenzivno rade na otkrivanju uzroka, ali i posljedica ovog razornog požara. Iz MUP-a TK poručuju kako je dobra vijest u svemu ovom dobra vijest da nije bilo ljudskih žrtava.

“Negdje oko 7 i 30 požar je lokalizovan, ali nije u potpunosti ugašen. Još uvijek se u nekim dijelovima pojavljuje vatra. Kolege iz sektora kriminalističke policije i inspektori protivpožarne zaštite MUP-a TK su na terenu i ukoliko bude požar bude ugašen oni će početi uviđaj nakon kojeg ćemo znati uzroke ovog velikog požara. Ono što je bitno je da mi pored materijalne štete nemamo povrijeđenih lica”, kazao je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

“Uviđaj je počeo samo na jednom dijelu lokacije, tamo gdje to sigurnosni uslovi dozvoljavaju. Na drugom dijelu lokacije prema unutrašnjosti pijace nije bilo moguće iz sigurnosnih razloga. Najvjerovatnije da će se s tim dijelom uviđaja početi sutra. Prikupljaju se svi tragovi na lokalitetu, uzimaju se određene izjave. Izuzeti su video snimci nadzornih kamera i mi nastavljamo raditi svoj posao u cilju utvrđivanja okolnosti oko događaja”, kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Prodavci koji su se teško oporavili od prošlog požara sada poručuju da će se veoma teško oporaviti od ovog, te da će otežavajuća okolnost biti krediti koje su uzeli nakon prošlog požara i koje nisu vratili do ovog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad