Naredne sedmice konačan dogovor o formiranju Vijeća ministara?

Vijesti 14. apr 201918:07 > 18:09
N1

Po indexu krhkih država koje je objavila ugledna američka organizacija Zaklada za mir za 2019.godinu BiH je svrstana na 86. mjestu u društvu Ekvadora i Turkmenistana od ukupno 178 država za koji se provodi analiza po više faktora, od ekonomskih i socijalnih do političkih parametara. BiH je po ovom istraživanju najlošiija na Balkanu uz ostalo i zbog sporosti u formiranju vlasti, odnosno stabilnosti vlasti, kako je navedeno.

Novi test za ovdašnje političare je 17. april kada se očekuje konačan dogovor o formiranju vlasti. Uoči sastanka, u javnost su izašli prijedlozi o novim ministarstvima ali i resorima koji bi mogli biti kamen spoticanja potencijalnih koalicionih partnera. Danas su reagovali i iz Demokratske fronte.

U Demokratskoj fronti kazali su danas kako svoj ulazak u pregovore sa SDA nisu uslovljavali ministarskim pozicijama, uz ostalo u Vijeću ministara, no odgovaraju i kako nemaju ništa protiv novih resora u Vijeću ministara BiH.

Nova ministarstva kao jedan od modela budućeg Vijeća ministara gdje će svi biti zadovoljni predložili su predstavnici SDA na sastanku sa delegacijom SNSD-a no prijedlog nije naišao na podršku SNSD-a.

Kako će se u konačnici raspodjeliti devet ministarskih fotelja, odnosno kome će koji resor pripasti, nova je tačka spoticanja potencijalnih koalicijskih partnera. Za 17. april u Sarajevu je sazvan sastanak lidera SNSD-a, HDZ i SDA nakon kojeg bi trebao uslijediti sastanak delegacija tri stranke na kojem bi trebalo da bude postignut konačan dogovor o formiranju Vijeća ministara.

“Vjerujem da ćemo na taj dan konačno završiti sve što je neophodno da bi Vijeće ministara moglo profunkcionisati, što znači da bi iza te srijede ušli u procedure. U ovom trenutku ne vidim šansu za nekakav dogovor o inicijativi SDA da Vijeće ministara treba da bude proširen sa novim ministarstvima”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Podsjetimo kako je SNSD tražio tri ministarstva i predsjedavajućeg Vijeća ministara. U SDA smatraju da upravo njima trebaju pripasti četiri ministarska mjesta.

Iako su nakon ulasaka u pregovore sa SDA iz DF poručivali kako će istu političkoj agendu ponuditi i HDZ i SNSD, s kojima takođe ulaze u pregovore iz ove dvije stranke to su odbacili.

U DF-u danas odgovaraju kako će insistirati na svojim principima, a uoči sastanka 17. aprila, upozoravaju Vijeće ministara treba se formirati paralelno sa Vladom Federacije.

Inače kada je u pitanju federalni nivo, HDZ BiH insistira na tome da se vrlo jasno i precizno definiše rješenje Izbornog zakona koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda BiH, što je za njih i uslov za formiranje vlasti u Federaciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad