''Merima, Lejla, Almina i Mina bile su uzor mnogima''

Vijesti 15. apr 201914:32 > 14:35
N1

Javna ustanova Osnovna škola "Kovačići" i Općina Novo Sarajevo danas su organizirali Komemerativnu sjednicu u povodu tragične smrti zaposlanica ove škole - pedagoginje Merime Balkić, profesorice Lejle Sadiković, bivše direktorice Almine Ćorović i higijeničarke Mine Kadrić.

Četiri prosvjetne radnice poginule se su teškoj saobraćanoj nesreći koja se prije tri dana dogodila na magistralnoj cesti Sarajevo – Pale u mjestu Čeljigovići, na istočnom izlazu iz Sarajeva, kada su automobilom sletjele u provaliju duboku oko 200 metara.

U prisustvu članova porodica, velikog broja prosvjetnih radnika, prijatelja, učenika i roditelja od nastradalih su se najprije oprostile njihove kolegice iz OŠ “Kovačići”.

Rastale semo se iznenada, tiho i bez pozdrava. Teška je spoznaja da vas više nema. Teško, preteško je ući u školu i ne vidjeti vaša mila lica. Vrijeme provedeno s vama je bilo prekratko ali u svakom slučaju dovoljno da se upoznamo, da spoznamo vaše vrline, da učvrstimo prijeteljstvo, da staknemo međusobno povjerenje. Ostali smo bez velikih prijatelja, a njihove porodice bez supruga, kćerki, majki, nana. Teško je pronaći riječi da kažemo sve ono što osjećamo i šta mislimo. Svi mi danas osjećamo bol, tugu i svima nam je potrebena utjeha”, kazale su predstavnice OŠ “Kovačići”.

Predsjednica Udruženja učitelja Kantona Sarajevo Nihada Čolić kazala je da su se “ugasila četiri plemenita života i odnijela sve one vrline, snagu, duhovnost, dobrotu, sve što nas je vezivalo”.

Merima, Lejla, Almina i Mina bile su uzor mnogima

”Teško je, u svima nama je nevjerica, bol, tuga, ali djela ovih vrijednih, istaknutih, omiljenih učiteljica ostaće vječno u vremenu i prostoru i ostaviti trag u onima koji su ih poznavali”, rekla je Čolić.

Uime Udruženje pedagoga KS Samela Alagić istakla je da “Merima, Lejla, Almina i Mina nisu bile samo naše kolegice, već nevjerovatne žene, uzor mnogima od nas. Ponosni smo što su bile dio naših života”.

Uime Vijeća roditelja OŠ Kovačići obratio se Ahmed Hodžić kazavši da “riječi blijede pred stvarnošću, koja svjedoči o bolu i tuzi, istinskoj ljubavi i poštovanju uposlanika, djece i njihovih roditelja prema onim kojih više nema”.

Ove četiri zaposlenice naše škole, od kojih se danas opraštamo davale sve svoje znanje, iskustvo da naša djeca kroz život koračaju smjelo. Na tome im uime roditelje naša škole beskajno hvala”, rekao je Hodžić.

Dženaza Merimi Balkić obavljena je danas u Bosanskoj Krupi, dok će dženaze Lejli Sadiković, Almini Ćorović i Mini Kadrić biti obavljene u utorak na Gradskom groblju Vlakovo u 14.00 sati.

Zbog tragičnog stradanja četiri uposlenice Osnovne škole “Kovačići” Sarajevo, Vlada Federacije BiH donijela je odluku o proglašenju 16. aprila ove godine Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine.

Na dan sahrane Komemorativnu sjednicu će organizirati i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u sali Skupštine Kantona Sarajevo u 10.00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad