OSCE podržao Vladu KS i donošenje Zakona o porijeklu imovine

Vijesti 15. apr 201915:40 > 15:46
Vlada KS

Na dnevnom redu sjednice Skupštine Kantona Sarajevo koja je zakazana za 17. april, naći će se Prijedlog zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo. Iz OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravili su donošenje ovakvog jednog zakona.

“Misija OSCE-a u BiH smatra da je ovakva vrsta legislative o sukobu interesa od ključnog značaja u borbi protiv korupcije. U odsustvu potrebnog regulatornog okvira na nivou FBiH za prevenciju sukoba interesa, Misija snažno podržava odluku Vlade Kantona Sarajevo da ovo pitanje reguliše predlaganjem Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo. Takođe želimo pohvaliti Vladu Kantona za organizaciju nekoliko javnih diskusija i konsultacija sa stručnjacima, nevladinim sektorom i političkim strankama zastupljenim u Skupštini Kantona Sarajevo, tokom procesa izrade nacrta ovog Zakona”, naveli su za N1 iz OSCE-a.

Poručuju da se borba protiv korupcije se ne završava usvajanjem zakona.

“Samo njihova efikasna provedba može osigurati stvarni uspjeh. U skladu s tim, pozivamo relevantne vlasti da pruže punu podršku radu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, tijela odgovornog za provedbu postupaka predviđenih ovim Zakonom. Vlada ovog Kantona je već poduzela nekoliko važnih koraka kako bi pružila podršku ovom Uredu, kao što su osiguranje kontinuiranog finansiranja i zaposlenja osoblja, a što je u skladu s međunarodnim standardima na polju borbe protiv korupcije. Nadamo se da će i drugi akteri pružiti podršku ovim ključnim procesima u sklopu borbe protiv korupcije”.

Misija OSCE-a u BiH podsjeća sve relevantne institucije na njihovu obavezu hitnog usvajanja i provedbe zakona o sukobu interesa.

“Ovakav zakon je posebno potreban na državnom nivou i na nivou FBiH, gdje ovo pitanje već dugi niz godina nije adekvatno regulisano”. kazali su za N1 iz OSCE-a.

Na ovaj način, Vlada Kantona Sarajevo je, u prvih 100 dana svog rada, ispunila obećanje dato javnosti da će prioritet rada Vlade biti uspostava antikorupcionih alata i mehanizama, kao i značajno povećanje transparentnosti u radu i djelovanju javnih funkcionera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad