Mogherini stiže na konferenciju gdje će prisustvovati lideri Zapadnog Balkana

Vijesti 15. apr 201916:04 > 16:07
N1

Berlinskoj konferenciji koju organizuju zajedno lideri Njemačke i Francuske uz lidere Zapadnog Balkana, Hrvatske i Slovenije prisustvovat će i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini potvrđeno je za N1 u sjedištu Evropske unije.

Kako je već ranije objavljeno glavna tema sastanka će biti stabilnost u regionu Zapadnog Balkana, ali i izazovi u regionu.

“Visoka predstavnica i potpredsjednica Evropske komisije Mogherini će prisustvovati sastanku u Berlinu organizovanom od kancelarke Merkel i predsjednik Macron, 29. aprila 2019., sa visokim zvaničnicima sa Zapadnog Balkana kako bi ojačali stabilnost i prosperitet širom kontinenta. Ovaj sastanak će ponuditi šansu da se govori o izazovima i da se ojačaju napori na pomirenju, dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja”, kazala je za N1 Maja Kocijačič portparolka Evropske komisije.

Ovaj sastanak će se desiti u okviru priprema za naredni veliki samit Berlinskog procesa, koji su pokrenule Njemačka i Francuska uz podršku Velike Britanije i drugih evropskih zemlja.

Prošle godine domaćin samita bio je London kada se razgovaralo o brojnim infrastrukturnim, ali i reformskim procesima. Naredni samit Berlinskog procesa bi se trebao održati početkom juna mjeseca u poljskom Poznanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad