Grad u BiH, zbog svoga položaja, postaje oaza za starije osobe

Vijesti 15. apr 201916:53 > 17:13
N1

Na šumovitoj visoravni smještena je opština Kneževo koja posjeduje sve za razvoj zdravstveno-rekreativnog, planinskog, lovnog, ribolovnog i izletničkog turizma. No, to su samo prirodni resursi koje sistem nije iskoristio za turističke atrakcije, ali jesu pojedinci za izgradnju staračkih domova.

Okružena zimzelenom i listopadnom šumom, nа nаdmorskoj visini od 861 metara, sa šumovitim proplаncinа, pаšnjаcimа, visorаvnimа i kаnjonimа, opština Kneževo je poznаto kаo vаzdušnа bаnjа. Svjesni da čist vazduh produžava život, odmara i opušta pojedinci iz ovog mjesta počeli su otvarati staračke domove.
Pionirske korake u ovoj oblasti napravio je Borislav Đenić, prije deset godina otvorio je Dom za starija lica “Zdrava sredina”. Ovdje sedamnaest zaposlenih brine o 60 korisnika.

“(Jeste li vi bili slabo pokretni kada ste došli ovdje?) Jesam, bio sam baš slab. (Kako ste se oporavili?) Ne znam, to gazda zna. Kakav sam bio, sad sam ko momak”, priča Ilija Kojić, korisnik Doma za starija Lica.

Čist vazduh, kvalitetna domaća ishrana i zdravstvena njega oporavili su mnoge korisnike, tvrdi Borislav Đenić.

“Često se dešava da ljudi dolaze sa mnogo lijekova, ali kada se uradi detaljna analiza, kada se povade svi nalazi, pa posvećenost ljekara porodične medicine i osoblja koje je maksimalno posvećeno ovom poslu – rezultat je neizbježan“, ističe Đenić, vlasnik Doma za starija lica.

Okružen borovom šumom nekadašnji motel Omar danas je preuređen u starački dom “Dr Škeljić”. Ovdje smo zatekli hrvatske penzionere koji su zagrebačku gradsku vrevu zamjenili oazom mira.

“Ja sam došao iz Zagreba, tamo su mi djeca, a ja sam ovdje rođen i sad sam se vratio ovdje da se odmaram. (Kako vam se sviđa ovo mjesto?) Dobro je, zrak je dobar, tu će i moj sin raditi vikendicu”, kaže Petko Verić, penzioner iz Zagreba.

Cvijeta Banović živi u SAD. Majku lošeg zdravstvenog stanja morala je smjestiti u neku od ovakvih ustanova. Izabrala je da to bude u Kneževu.

“Sviđa mi se domaća hrana, sviđaju mi se ljudi, tu je uvijek doktor. Mi svi za svoje roditelje tražimo mnogo, ali šta god da sam tražila tu su za njih”, otkriva Banović.

Šah, pletenje, šetnja…brojne aktivnosti penzionerske dane čine zanimljivim.

“Družimo se, kartamo po nekad i naroda odsvakud ima. Sa svih strana dolaze ovdje”, kaže Vukosava Gojković, korisnik Doma za starija lica.

“Porodice se raseljavaju, starije osobe ostaju same kod kuće i onda se ovo nametnulo kao dobro rješenje i iskustvo iz drugih, razvijenijih država, pokazuje da je ovo pravo rješenje za takvu populaciju”, tvrdi Bore Škeljić, vlasnik Starčkog doma “Dr Šeljić”.

U gradu sa manje od deset hiljada stanovnika trenutno rade tri staračka doma. Skijališta i sportski tereni, koje su za pripreme koristili brojni sportisti iz regiona, danas ne služe svrsi. U cvrkutu ptica uživaju penzioneri.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad