Potresna svjedočenja mještana Ahmića: Ubijalo se sve što je moglo

Vijesti 15. apr 201917:11 > 19:24
N1

Šesnaestog aprila ove godine obilježava se 26 godina od početka ubijanja civila bošnjaške nacionalnosti u Ahmićima i ostalim mjestima općine Vitez. U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane Džokeri i Maturice izvršile su napad na selo Ahmići. Tada je ubijeno 116 civila.

Husejn Ahmić prisjeća se prizora iz 16. aprila 1993. godine. Kaže, svaki put kada zažmuri čuje zvuk metaka i vidi prizore od tog jutra. Svjedoči, vrijeme prolazi, a sjećanja su ista – teška i bolna.

“Izgubio sam ja devet članova svoje porodice, najbližih. Izgubio sam oca i majku. Bili su stari i nemoćni. Izgubio sam od majke sestru. Ovdje nema nikoga da je izgubio samo jedno, izgubili su svi više članova. Ono što je bila Srebrenica u RS-u to su bili Ahmići u Federaciji. To jutro je bio napad sa pet strana u istom vremenskom roku po završetku sabahskog ezana. Tako da se bilo teško skloniti. Išlo se, ubijalo se sve što je moglo”, priča Husejn Ahmić, koji je preživio zločin u Ahmićima.

Hazrudin Bilić tog aprilskog jutra krenuo je na molitvu. Deset minuta kasnije začuli su se rafali sa susjednih brda, kaže nam. Porodicu je uspio spasiti. Rat ga je zadesio sa četverogodišnjim sinom i suprugom koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće.

“Onda sam vidio komšiju kako vuče brata, u lijevu ili desnu nogu, ne sjećam se dobro. Pružio sam mu prvu pomoć. Ti pripadnici HVO su bili od nas, od kuće negdje 30 metara. To je bio ono prvi efekat. Kasnije se dan odvijao. Kasnije se dan odvijao kako se odvijao. Izvlači civile, prebacuj do centralnog dijela sela. Kako se mogao ko iznijeti. Sa naše strane nije bilo otpora, da su oni imali neki legitiman vojni cilj. Nije bila smještena nijedna vojna jedinica, jednostavno tu su bili samo civili”, ističe Hazrudin Bilić, koji je preživio zločin u Ahmićima.

Pet kilometara dalje. 11. dana nakon zločina. Tada dvanaestogodišnji Nedžad Abdić gledao je kako dovoze i ukopavaju ubijene civile Ahmića u Starom Vitezu.

“Posmatrao sam iz korita potoka, pored ovog šehidskog mezarja. I gledao sam….To su moje komšije 18-godišnjaci i 19-godišnjaci. Kako izvlače tijela iz tih hladnjača zamotanih u najlonske vreće. Sjećam se krvi koja je curila, iz tih vreća. Sjećam se, to je neopisiv, kazaću, miris smrti, ne mogu kazati pred ovim šehidima da je to smrad. To je miris smrti”, sjeća se Abdić, novinar i svjedok dešavanja.

Smrt nisu izbjegli ni ubijeni načelnik policijske stanice Vitez Šaban Mahmutović i Mujo Šahman koji je iz Švicarske dovozio humanitarnu pomoć. Sagovornici nam kažu da za njihova ubistva niko do sada nije odgovarao.

Za zločin protiv čovječnosti u Ahmićima do sada je Haški sud osudio Darija Kordića, tadašnjeg zapovijednik HVO-a na 25 godina zatvora. Miroslava Bralu, bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, na 20 godina zatvora. Paška Ljubičića na 8 i Tihomira Blaškića na 9 godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad