Crna tačka na ulazu u Sarajevo, šest ploča stoje kao opomene

N1

Almina, Lejla, Merima i Mina bile su nevjerovatne žene, a svako ko ih je poznavao može biti ponosan što je bio dio njihovog života. Poručeno je ovo sa Komemoracije prosvjetnim radnicama koje su tregično nastradale u petak kada su automobilom sletjele u korito Miljacke na putu Sarajevo-Pale.

Tuga, nesreća, bol…ovim riječima bi se ukratko mogla opisati atmosfera na komemorativnom skupu. No, može li biti upozorenje i apel da se tragedija poput ove više nikada ne ponovi? Zbog tragične smrti četiri zaposlenice OŠ “Kovačići” u Federaciji Bosne i Hercegovine sutra je dan žalosti.

Nisu ni u salu mogli stati svi koji su došli da čuju poslednji pozdrav Almini Čolović, Mini Kadrić, Merimi Belkić i Lejli Sadiković.

Esma Međedović i Sara Salispahić dobile su možda najteži zadatak – da napišu poslednji pozdrav onima koje su ih naučile da pišu.

“Zvali su nas Lejlin razred i to smo ostali do danas, a ja u ime svih obećavam učiteljici da ćemo ono što nas je naučila zapamtiti zauvijek, da budemo dobri ljudi”, poručuje Sara Salispahić.

Kolektiv OŠ Kovačići među prvim se u BiH uhvatio u koštac sa inkluzijom djece sa smetnjama u razvoju. Svaka od nastradalih dala je nemjerljiv doprinos, svjedoči učenik ove škole Harun Tanović.

“Bio sam srećan sve ove godine, zahvaljući dragoj Merimi, Almini, Lejli i Mini”, kaže Tanović.

“Ostali smo bez velikih promotora inkluzije, bez onih koji su pokušavali da naprave ovo društvo boljim, za svakoga od nas, a to dokazuju generacije učenika spremnih da se bore za drugog i drugačijeg”, dodaje Sedija Kojović.

Porodica, prijatelji, učenici, i kolege smjenjivali su se za govornicom, svjedočeći isto – nije ovo tragičan trenutrak samo za one koji su poznavali nastradale, već za cijelu zemlju.

“Ovaj put ugasila su se četiri plemenita života i odnijela sve njihove vrline, snagu, duhovnost, dobrotu, sve što nas je vezivalo. Teško je, u svima nama je bol, nevjerica, tuga i nemoć”, ističe Nihada Čolić.

Nažalost nije ovo prva tragedija. Brojni spomenici na putu Sarajevo-Pale svjedoče o nesrećema. Postavljeni su u znak sjećanja, ali i upozorenja da se nikome nikada ne ponovi.

No, ponavlja se. Na istom putu spomen-ploča Damiru, Nevenu i Vedranu, koji su stradali 2003. godine. Imali su 21 godinu. Malo dalje još dva spomenika. U rasponu od jednog kilometra šest ploča stoje kao opomene.

Nije ovo jedina crna tačka u Bosni i Hercegovini. Samo u prošloj godini na svim putevima dogodilo se više od 36 hiljada saobraćajnih nesreća, 277 osoba smrtno je stradalo, a više od 10 hiljada njih zadobilo je teške tjelesne povrede.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad