Šta donose nacrti zakona – policiji veća ovlaštenja i drakonske kazne građanima

Vijesti 15. apr 201917:23 > 17:29
N1

Na sutrašnjoj 4. redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske naći će se i za mnoge sporni zakoni o policiji i unutrašnjim poslovima, te o javnom redu i miru. Dokumenti u obliku nacrta već su izazvali buru zbog najava da Republika Srpska uvodi rezervni sastav policije, povećava ovlaštenja policajcima, te uvodi drakonske kazne za one koji policiju ometaju u radu. Zbog svega, opozicija je i zvanično tražila povlačenje ova dva akta iz procedure.

Hoće li i kako novi policijski zakoni u Republici Srpskoj uticati na prava građana i slobodu govora, opozicija jednoglasna. Kažu sve će to doprinijeti većoj eroziji, ionako krhke demokratije. Zato traže povlačenje Zakoan o policiji i javnom redu i miru sa dnevnog reda sutrašnje sjednice.

“Sutra kada vi ne budete vlast, možda ne budete ni političar, sutra će dragi ministre, vaše dijete imati ovakve zakone, boriti se. To je mač sa dvije oštrice. Činite sebi medvjeđu uslugu, a sutra će ta i takva država, sa tim zakonima biti protiv vašeg djeteta kada se ono bude htjelo boriti za slobodu izražavanja”, kazao je poslanik PDP-a Draško Stanivuković.

Najglasniji protest bio je protiv člana u zakonu o javnom redu i miru koji sankcioniše fotografisanje policajaca na dužnosti, definišući to kao moguće ometanje. I Zakon o policiji je pored uvođenje rezervnog sastava, predvidio novine u ovlaštenjima – većim. Tako se u članu 47 definiše upotreba sile, pa se uz dosadašnja sredstva sile, poput korištenja palice, lisica, presretača, oružja, hemijskih sredstava, službenih pasa, kao novina u zakon uvode i službeni konji.

Vladajući će, sigurno je, dnevni red izglasati, no konstruktivne prijedloge će kažu uvažiti.

“Sa ovim se definitivno, naše je viđenje, ne uvodi policijska država, policija ne dobija prekomjerna ovlaštenja, niti se umanjuju prava ni građana, niti novinara”, kazao je Srđan mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Predsjednik vladajućeg SNSD-a u ranijim opravdanjima akata, navodio je primjer širokih policijsih ovlaštenja u SAD-u. Dodik kaže da je na Zapadu, policajac država-u državi.

No,  šta kažu pravnici?

“Te stvari su potpuno neuporedive, tamo je na snazi anglosaksonski pravni sistem, precedentni, mi smo kontinentalno pravo, potpuno neuporedivo. Kao da poredite jabuke i kruške. Spominju su se primjeri i iz Španije i drugih država, ali ponavljam, mi treba da dostignemo neke druge segmente razvoja tih država. U tim državama je nemoguće da službenik kaže; ja imam toliko i toliko ovlaštenja, ti ni jedno, gdje god te vidim u gradu ja ću te zgaziti, pa ti dokazuj posle da si pao, ili ne… a da za to ne snosi nikakavu posljedicu”, navodi pravnik Dragan Todorović iz Centra za ljudska prava.

Iako je traženo njihovo povlačenje, ovi zakoni sutra će se naći na dnevnom redu, potvrdio mi je to ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, koji kaže da će sve dobre primjedbe uvažiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

IZJAVA-DRAGAN TODOROVIĆ, pravnik, Centar za ljudska prava BL